MENIU

Reţetă. Scutecele Domnului, un desert de post care ne aduce aminte de copilărie

Reţetă. Scutecele Domnului, un desert de post care ne aduce aminte de copilărie

Un desert care ne duce cu gândul la copilărie, la vacanţele de iarnă petrecute la ţară, acolo unde aveam parte de cele mai frumoase sărbători de iarnă. Se mănâncă de obicei în ajunul Crăciunului, dar cine mai are răbdare până atunci?

Ingrediente:

500 g făină
1 praf de sare
125-150 ml apă
miere/zahăr – cantitatea o stabileşte fiecare, în funcţie de preferinţe
400 g nuca tocată
esenţă de vanilie
esenţă de rom
coajă rasă de la 1 portocală
coajă rasă de la 1 lămâie

Preparare

Din făină, un praf de sare şi apă preparam un aluat nedospit. Rupem bucăţele din aluat şi le întindem cu sucitorul sub formă dreptunghiulară, sau rotundă, pe o planşeta pe care presăram făină. Foile trebuie să fie foarte subţiri.

Coacem foile pe plită sau într-o tavă de teflon, pe ambele părţi. Le lăsăm la uscat minim 24 de ore. Pregătim un sirop călduţ din 500 ml apă, 3 linguri miere de albine, zahăr, arome şi coajă rasă de portocale şi lămâie

Înmuiem fiecare foaie timp de 1-2 minute în sirop. Pe un platou presăram nuca tocată. Punem turtă însiropată peste nuca, presăram apoi nuca şi zahăr peste această, punem încă o foaie şi repetăm operaţiunea până terminăm turtele.

Acoperim cu nuca şi zahăr, turnam încă 4 polonice de sirop peste acestea, astfel încât acestea să fie bine însiropate, apoi punem un fund de lemn peste acestea. Peste câteva ore mai punem 2-3 polonice de sirop. Le acoperim cu o folie alimentară şi le lăsăm încă 24 de ore să se odihnească şi să tragă tot siropul.

Le tăiem în forme pătrate, sau romburi şi servim.

Sursa: divainbucatarie.ro