MENIU

Reprezentanții CE, îngrijorați cu privire la frecvența modificării legislației penale în România

<p>Reprezentanții CE, &icirc;ngrijorați cu privire la frecvența modificării legislației penale din Rom&acirc;nia</p>

Președintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, a declarat, marți, că reprezentanții Comisiei Europene și-au arătat îngrijorarea, în cadrul discuțiilor purtate la Palatul Parlamentului, cu privire "la un singur lucru de care se fac vinovați parlamentarii Puterii", și anume faptul că este modificată prea des legislația penală.

"Ne creeaza o vulnerabilitate. Am incercat pe cat posibil sa explicam faptul ca toate procedurile in Parlament se bazeaza pe consultari publice. Din pacate, trebuie sa facem eforturi destul de mari sa explicam lucruri pe care altii le baga cu un stil din asta arhicunoscut pana acum, oarecum asa, mai pe sub masa, cum s-a intamplat de cateva ori. Eu cred ca pana la urma vom intelege cu toti ca, atunci cand vrem sa facem modificari peste modificari la Codul de procedura penala, la Codul penal, texte importante, pentru a nu ne mai crea vulnerabilitati in raport cu partenerii nostri europeni din aceasta perspectiva a MCV-ului, dar nu numai, ar trebui sa facem lucrurile mult mai transparent", a declarat Cătălin Boboc, potrivit HotNews.ro.

În acest context, președintele Comisiei juridice din Senat a precizat ca a existat si o intrebare a reprezentantilor CE, referitoare la modul in care s-au desfasurat consultarile cu CSM, cu celelalte institutii implicate in domeniul justitiei.

"Putem deduce din intrebarile adresate ca ii preocupa aceasta situatie, semnalul de instabilitate pe care Parlamentul il da prin astfel de masuri pompieristice ale unor parlamentari care de multe ori vin cu idei personale si trag intreaga societate, pana la urma, in fata partenerilor nostri intreaga tara, creeaza o imagine asupra acestora nepotrivita, desi lucrurile nu stau chiar asa. (...) Desi am avut parte de cateva abuzuri, din nou eu am aratat acest lucru - faptul ca Romania are mecanisme, iata, mecanismul acesta al contestatiei la CCR, are o Curte Constitutionala care se pronunta si care tine un echilibru intre puterile statului si cred ca asta este cel mai important. Sigur, am putea evita, ne aducem singuri in situatia de a intoarce oamenii privirea spre noi", a afirmat Cătălin Boboc.

Referitor la integritatea parlamentarilor, senatorul PNL a spus ca reprezentantii CE au dorit sa stie "care este stadiul diferitelor solicitari".

"Daca ne aducem aminte, la sfarsitul anului trecut, desi CE a salutat multe progrese pe care Romania le-a facut pe drumul infaptuirii justitiei, au semnalat un lucru - modul in care tratam de multe ori probleme similiare, adica inconstanta in abordarea unor astfel de probleme. Am explicat pe cat posibil, din pacate, e greu sa explici ce s-a intamplat in cazul d-lui Sova. Imi pare rau ca am participat ca reprezentant al Opozitiei nu vreau sa tratez aceste intalniri din aceasta perspectiva, dar am fost pus si eu si ceilalti colegi intr-o situatie destul de neplacuta. Nu cred ca e corect sa le explic acestor reprezentanti ai CE ca, "stiti, a fost o scapare din partea parlamentarilor Puterii", a adăugat Cătălin Boboc.

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), întrebat, la rândul său, dacă au existat ingrijorari din partea reprezentantilor Comisiei Europene, in legatura cu modificarile la Codul penal, a declarat ca acestea au fost legate de respectarea acestor proceduri si "daca la modificari au fost interesati si toti cei care trebuiau sa aiba puncte de vedere, de la Ministerul Justitiei pana la CSM, societate civila".

"Din punctul dumnealor de vedere evaluarea este pozitiva", a sustinut Florin Iordache.

Revizuirea Constitutiei, modalitatea in care va fi numit seful ANI, dar si procesul de consultare legislativa au fost printre temele principale care s-au aflat, marti, pe agenda discutiilor purtate la Palatul Parlamentului de o delegatie de experti europeni cu senatori si deputati juristi, în contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare.