MENIU

Remus Borza, despre economia României: “Avem nevoie de un vizionar, un ideolog şi un strateg”

<p>Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, </p>

Remus Borza, preşedinte Euro Insol, compania de care administrează de insolvenţa Hidroelectrica, a explicat, într-un interviu acordat pentru revista Piaţa Financiară, ce înseamnă mediul de afaceri din România şi cum ar trebui gestionată economia ţării, astfel încât “să-şi protejeze şi să-şi multiplice averea”.

Avocatul Remus Borza susţine că România nu evoluează din punct de vedere economic pentru că s-a blocat în etatismul economic şi egalitarismul social.

“Etatismul economic este păgubos într-o economie de piaţă. Una este centralismul economic, un concept concept l-am implementat cu succes în toate companiile pe care Euro Insol le administrează. Aplicând principiul centralismului, am generat, de exemplu, la Hidroelectrica, economii de peste un miliard de lei în trei ani, prin centralizarea proceselor de achiziţie a bunurilor sau serviciilor şi prin concentrarea puterii la un număr limitat de decidenţi. Deci una este centralismul şi alta este etatismul”, a spus Borza.

Întrebat despre cum i s-a părut trecerea de la comunism la capitalism, preşedintele Euro Insol a spus că a fost una destul de dureroasă, întrucât românii nu erau pregătiţi să treacă la o economie de piaţă, să pună accent “pe muncă, creativitate, abnegaţie, loialitate, seriozitate şi asumare”.

“În ultimii 25 de ani am asistat neputincioşi la un proces de dezumanizare. Generaţiile postdecembriste şi-au pierdut rădăcinile. Nu mai cred în nimeni şi în nimic. Nu mai au respect faţă de dascăl, faţă de părinte, nu mai au simţul datoriei faţă de patrie, al sacrificiului pentru semeni, al credinţei în Dumnezeu. Am devenit sclavii banului şi ai puterii. Ne cerem cu obstinenţă drepturile, uitând că avem şi obligaţii”, spune Remus Borza.

Avocatul explică că una dintre cele mai mari greşeli făcute de Guvernele României de la 1990 până în prezent este înstrăinarea companiilor care au clădit sistemul energetic naţional: “Să vorbim de sistemul energetic – că tot suntem la Hidroelectrica. Toată zestrea de putere a României însemnă circa 24 de mii de MW. Firme precum UCM Reşita, Romelectro, Hidroconstrucţia, ISPH, Energomontaj sunt cele care au clădit de la zero sistemul energetic naţional. După ‘90, aceste firme au devenit indezirabile. Nici una dintre ele nu s-a mai calificat la vreo lucrare de retehnologizare! Aceste lucrări, ce depăşesc ca valoare 1 miliard de euro, au fost date cu încredinţare directă, fără parcurgerea unor proceduri de licitaţie, către doar două firme străine. Evident că având acest monopol, au practicat preţuri exorbitante şi au executat lucrări de calitate discutabilă”.

“România are nevoie de o clasă antreprenorială puternică, una care să ţină cât de cât piept tendinţei hegemoniale a marilor corporaţii care văd oportunităţi în deschiderea pieţelor într-o economie globalizată. Aceste multinaţionale au deja rutina exerciţiului economic şi au o cifră de afaceri de ordinul miliardelor şi implicit o altă forţă de penetrare. Dacă nu mai ai nimic al tău, devii no man’s land. Aşa este şi cu capitalul autohton. Orice ţară ia nişte minime măsuri protecţioniste, indiferent de modelul de piaţă. Noi nu am luat astfel de măsuri protective şi acum se vede. Am devenit o piaţă de desfacere pentru multe industrii. Noi, care în multe domenii aveam poziţii de top”, continuă preşedintele Euro Insol.

Remus Borza a explicat şi sistemul implementat la Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă şi administrată de Euro Insol, prin care s-a reuşit să se înregistreze un profit de 500 de milioane de euro în ultimii doi ani, de la pierderi de 170 de milioane de euro.

„S-au implementat foarte multe măsuri de optimizare a costurilor de producţie, a organigramei, s-au redefinit fluxuri şi procese. Am desfiinţat 6 sucursale din 13, am renegociat sau denunţat 487 de contracte. Aşa cum am spus încă din 2012, la Hidroelectrica nu au fost doar 10 băieţi deştepţi, ci 500 de băieţi deştepţi. 500 de contracte împovărătoare, în care preţurile erau de 3 până la de 18 ori mai mari decât media pieţei. Anul trecut, Hidroelectrica a fost cea mai profitabilă companie din România, cu o EBITDA de 65% din cifra de afaceri, dublă faţă de Petrom sau Romgaz”.

Remus Borza a vorbit şi despre economia României, care, potrivit acestuia, este în plină evoluţie.

“O reformă nu se face cu armate de oameni şi nici cu generali. Orice reformă se face cu trei oameni: un vizionar, un ideolog şi un strateg. Suntem o naţiune înzestrată cu atâţia oameni de valoare şi totuşi nu i-am găsit pe cei trei, încă. Sigur, dacă e să vorbim din punct de vedere macroeconomic, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, pentru că suntem pe drumul cel bun. Primul trimestru al anului 2015 a consemnat cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,2%, 2014 – cel mai mic deficit la nivelul UE, 2013 – cea mai mare creştere anualizată”, a spus preşedintele Euro Insol.

Întrebat cum vede România peste 25 de ani, acesta a explicat că nu o vede ca o ţară desăvârşită, dar că o vede departe. Şi asta pentru că, potrivit lui, suntem o ţară echilibrată, atât din punct de vedere al populţiei şi al suprafeţei, cât şi al poteţialului agricol, al resurselor şi al potenţialului intelectual.