MENIU

Regim în primele 12 luni după naştere? Ce spun specialiştii

Regim în primele 12 luni după naştere? Ce spun specialiştii

Mamele nu ar trebui să ţină regim în primele 12 luni după naştere, arată un studiu recent efectuat de oamenii de ştiinţă din Germania.

În pofida tuturor cercetărilor, părerile sunt cât se poate de împărţite.

Un studiu efectuat în Germania arată că este periculos pentru mamă şi pentru copil ca femeia să ţină regim în primele 12 luni după ce a născut. Publicaţia online de specialitate din Marea Britanie AskMum a lansat o dezbatere pro şi contra în care două femei, mame la rândul lor, au desfiinţat, dar şi susţinut teoria cercetătorilor germani.

CONTRA

Leah Hardy are 45 de ani, este jurnalist şi mamă a doi copii. Ea nu este de acord cu concluzia studiului german şi atrage atenţia asupra faptului că este dovedit ştiinţific că doar o îngrăşare uşoară cu doar câteva kilograme între două sarcini creşte riscul cu 40% de complicaţii la a doua naştere. Un motiv în plus pentru a-ţi reintra în formă după naştere, cu atât mai mult dacă îţi mai doreşti încă un copil.

Leah Hardy atrage atenţia cât de important este, de fapt, pentru psihicul mamei să slăbească după naştere: Eram supraponderală şi mă simţeam groaznic după naştere. Nu voiam să arăt ca Nicole Kidman, voiam să arăt ca mine înainte de a naşte. Iniţial credeam că o să slăbesc în timp ce alăptez – nu s-a întâmplat. Apoi m-am gândit că o să slăbesc alergând de colo colo după bebeluş, dar ghiciţi ce? Bebeluşii nu aleargă iar schimbarea unui scutec nu cred că are mai mult de o calorie. Aşadar, bucuria de a fi mama era umbrită de starea mea de psihic de-a dreptul deplorabilă. Într-un final, mi-am dat seama că doar o cură de slăbire – bineînţeles echilibrată nutriţional, nu de înfometare – mi-ar putea readuce starea de bine fizică şi psihică. Copiii mei sunt perfect sănătoşi, n-au avut de suferit din cauza regimului pe care l-am ţinut. Singurul meu regret este că nu m-am apucat de cură de slăbire mai devreme.

PRO

Lowri Turner are 44 de ani, este nutriţionist şi mamă a trei copii. Ea susţine teoria potrivit căreia nu este recomandat să ţii regim în primele 12 luni după naştere. Turner recunoaşte că bunăstarea psihică a mamei poate fi dărâmată după naştere iar kilogramele în plus nu fac nimic altceva decât să agraveze problema. Dar nimic nu este mai enervant decât se te uiţi la vedetele de la televizor şi să vezi cum nici nu se văd urmele naşterii la doar o lună de la venirea pe lume a copilului. Acumulezi frustrare şi-ţi alimentează senzaţia de eşec în privinţa propriei persoane, spune Lowri Turner.

Ea îşi aminteşte că după prima naştere a trebuit să slăbească peste 18 kilograme ca să revină cât de cât la normal. Turner recunoaşte că fiecare gram dat jos a fost un calvar, dar a reuşit în aproximativ 6 luni. Între timp a urmat şi cursuri pentru a deveni nutriţionist şi şi-a dat seama că acel calvar a fost, de fapt, indus de ea însăşi. Este normal ca mamele să încerce să-şi recapete silueta de dinainte de naştere, dar trebuie să aibă grijă cum o fac, spune Turner.

Cu cât elimină mai mult carbohidraţii din alimentaţie, principalii responsabili de kilogramele în plus, cu atât riscă mai mult să se afunde în aşa-numită depresie postnatală. Practic, această este agravată de faptul că creierul nu mai primeşte suficienţi carbohidraţi şi nu mai produce, astfel, serotonină, hormonul stării de bine psihice. Turner recomandă o pauză de un an după naştere până la prima cură de slăbire tocmai pentru ca mama să-şi revină psihic, iar în acele 12 luni să se dedice total copilului, şi ulterior ei. Mamele nu ar trebui să ţină regim în primele 12 luni după naştere, arată un studiu recent efectuat de oamenii de ştiinţă din Germania.

Sursa: lyla.ro

Mai multe articole despre:
naştere gravidă regim