MENIU

Reacția ministrului Mediului după alunecare masivă de teren: ”A ajuns până la case!”

Există pericol de inundații la Azuga după ce, în această seară, a avut loc o alunecare masivă de teren. Zeci de familii au fost evacuate preventiv. 

O alunecare masivă de teren s-a produs vineri seara în localitatea Azuga, judeţul Prahova, şi a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei şi înregistrării de inundaţii, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

”În această seară s-a produs o alunecare masivă de teren în localitatea Azuga, județul Prahova. Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei și înregistrării de inundații.

Echipele Administrației Naționale Apele Române sunt în teren. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea situației și stabilirea măsurilor de intervenție în regim de urgență. Din primele informații situația se prezintă astfel:

Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a opturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri.

Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați - 125 persoane. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat.

Măsuri de intervenție pentru asigurarea unei secțiuni minine de scurgere:

SGA Prahova va deplasa în zonă un excavator cu braț lung și un buldozer, urmând ca ulterior să creeze un deversor natural prin ebulmentul alunecării, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei râului Azuga.

În funcție de evoluția fenomenului, vom reveni cu informații suplimentare”, a scris Costel Alexe pe Facebook.

Mai multe articole despre:
costel alexe