MENIU

Reacţia ministrului Justiţiei, după ce Tiberiu Niţu a demisionat

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a emis o declaraţie de presă în care precizează că demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general este un gest corect de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Totodată, ministrul mai precizează că va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate.

’’Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Potrivit Art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile Procurorului General sunt exercitate de prim adjunctul acestuia. Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate", se arată în declaraţia de presă a ministrului Justiţiei.

Licu, procuror general interimar

După ce Tiberiu Niţu şi-a depus demisia din funcţia de procuror general, Bogdan Licu, prim adjunctul său, va prelua funcţia de procuror general interimar. Acesta a precizat că speră ca mandatul său să fie cât mai scurt şi a adăugat că a aflat de demisia lui Niţu abia după ce demisia a fost înaintată.

Cioloş: Am cerut să fie analizate condiţiile în care poate fi revocat

Luni, premierul Dacian Cioloş a recunoscut că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat la întâlnirea de la Cotroceni, dintre el şi preşedintele Iohannis, pentru a discuta despre cazul procurorului general Tiberiu Niţu, adăugând că se analizează toate posibilităţile, inclusiv condiţiile în care Niţu putea fiu revocat:

"Doamna ministru al Justiției privește și analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros. Nu ne putem juca cu astfel de lucruri, nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Nițu. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care ar putea fi legate de integritate, pentru că este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de față, din datele pe care le avem, o procedură care să fie lansată și i-am cerut doamnei ministru să analizeze, conform legislației, care sunt condițiile în care, eventual, procurorul general să poată fi revocat și să fie foarte clară și pentru noi și în dezbaterea publică și, în funcție de asta, vom lua o decizie", a precizat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Care sunt acuzaţiile care i se aduc lui Niţu

În deja celebrul scandal al folosirii coloanelor oficiale, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, este acuzat că ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în noiembrie 2015. Tiberiu Niţu ar putea fi schimbat din funcţie doar de preşedinte, în urma unei eventuale solicitări a ministrului Justiţiei. Mandatul lui Tiberiu Niţu expiră în data de 15 mai. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a mers, miercuri, la Ministerul Justiţiei, pentru a discuta cu ministrul Raluca Prună despre acuzaţiile ce i se aduc în dosarul Oprea, el refuzând să facă "speculaţii" legate de o eventuală demisie sau revocare a sa din funcţie.