MENIU

COVID-19. Elevii, PRO și CONTRA măsurilor anunțate pentru începerea anului şcolar. Ce le cer autorităților

scoala

Consiliul Naţional al Elevilor a anunțat că este de acord cu decizia autorităților în legătură cu desfășurarea cursurilor din toamnă. În același timp, patru asociații de elevi nu susțin noile măsuri, acuzând autoritățile că fac totul cu „jumătăți de măsură” în locul unor decizii ferme. Acestea spun că închiderea unităților după ce se constată că media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri de coronavirus la mia de locuitori îi va pune în pericol pe elevi și pe profesori, alături de restul personalul unităților de învățământ.

 

PRO măsuri anunțate de Guvern și președinte pentru începerea anului școlar

Consiliul Național al Elevilor spune  că este „oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcţie de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau judeţ”.

În ceea ce priveşte scenariile în care unităţile de învăţământ preuniversitar pot fi încadrate, sunt esenţiale câteva aspecte:

- Scenariul verde: cursurile vor avea loc în mediul offline, toţi elevii mergând la şcoală: în acest caz, este necesar ca autorităţile publice locale să asigure dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ cu materiale igienico-sanitare.

De asemenea, este important ca distanţarea fizică să fie asigurată de către unitatea de învăţământ şi respectată de către elevi, pentru ca aceştia să fie în afara pericolului de infectare.

- Scenariul galben: Elevii de şcoală primară şi cei aflaţi în an terminal vor merge la şcoală. Restul elevilor va învăţa în format hibrid (atât offline, cât şi offline): În afara măsurilor precizate în cazul primului scenariu, este imperioasă dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video, dar şi dotarea elevilor şi cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participării la orele online.

- Scenariul roşu: Orele de curs se vor desfăşura exclusiv în mediul online: În acest caz, în afara achiziţionării şi oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importantă adaptarea materiei predate de către fiecare cadru didactic, astfel încât aceasta să fie uşor de asimilat şi de aprofundat de către elevi.

În plus, este necesară formarea tuturor cadrelor didactice în ceea ce priveşte utilizarea dispozitivelor digitale, cât şi în ceea ce priveşte modalităţile de predare a materiilor în mediul online, pentru a asigura calitatea informaţiilor care ajung la elevi.

Salutăm hotărârea autorităţilor de a descentraliza procesul decizional privind începerea anului şcolar, această responsabilitate revenind comitetelor judeţene de acţiune. Cu toate acestea, considerăm că decidenţii trebuie să dea dovadă de responsabilitate în procesul de deschidere a şcolilor, analizând cu seriozitate contextul local şi consultând actorii din sistemul educaţional înainte de a lua o decizie. Nu în ultimul rând, indiferent de modul în care ne vom întoarce la şcoală, încurajez toţi elevii să respecte cu stricteţe măsurile de siguranţă impuse de autorităţi. În joc sunt sănătatea şi vieţile noastre şi ale celor din jur”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

CONTRA măsuri anunțate de Guvern și președinte pentru începerea anului școlar

Patru asociatii de elevi - Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) - nu sunt de acord cu noile masuri anuntate de autoritati privind redeschiderea scolilor si spun ca decizia inchiderii unitatilor acolo unde media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori ii va pune in pericol pe elevi si pe personalul unitatilor de invatamant.

Asociatiile cred ca suspendarea cursurilor dupa ce timp de mai multe zile se inregistreaza numarul minim de cazuri va fi o decizie luata mult prea tarziu, avand in vedere modul rapid in care se raspandeste virusul.

Cele patru asociatii au transmis, miercuri seara, un comunicat de presa referitor la anuntul presedintelui Klaus Iohannis privind masurile de reluare a cursurilor care se vor aplica din 14 septembrie.

„Presedintele a afirmat faptul ca decizia privind suspendarea cursurilor, in contextul cresterii numarului de cazuri, va fi luata de Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta. Concret, scolile se vor inchide acolo unde exista in media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1.000 de locuitori. Reprezentantii elevilor din tara considera ca masura va pune in pericol elevii si tot personalul unitatilor de invatamant. Suspendarea cursurilor dupa ce s-au inregistrat timp de cateva zile numarul minim de cazuri va fi o decizie luata mult prea tarziu, avand in vedere rapiditatea cu care virusul se raspandeste in comunitate", se arata in comunicat.

„Autoritatile au dovedit in aceasta seara ca totul se face cu jumatati de masura. In Constanta ar putea fi suspendate cursurile daca am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea tarziu sa vorbim de prevenirea numarului de cazuri. Daca apare un singur caz intr-un liceu, trebuie ca activitatea sa fie suspendata, iar DSP sa realizeze ancheta epidemiologica imediat. Am asteptat decizii ferme, dar se pare ca am asistat la simple declaratii, asa cum s-a intamplat inca din luna martie”, a afirmat Sabina Spatariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța, potrivit ziare.com.