MENIU

Reacții în lanț în scandalul corvetelor, afacerea ratată de 1,6 miliarde euro

Afacere ciudată

Ministerul Apărării a anunțat vineri suspendarea procedurii de achiziție de Corvete multifuncționale, afacerea estimată la 1 miliard de euro. MApN a sesizat și Parchetul militar, existând "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate".

Anunțul surprinzător de la MApN a venit cu chiar o zi înainte de data (12 ianuarie 2019) la care urma să fie făcut anunțul oficial cu privire la câștigătorul licitației.

Trei giganți internaționali au depus oferte pentru corvetele respective, dar și pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forțelor Navale Române. Este vorba despre:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Comisia de evaluare a stabilit inițial că toți ofertanții îndeplinesc condițiile tehnice stipulate in caietul de sarcini. Criteriul de departajare a fost considerat prețul cel mai scăzut și astfel asocierea Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța părea să fie câștigătoarea licitației.

Două motive oficiale pentru suspendarea afacerii

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii".

Sunt două motive pentru această suspendare: Primul, șeful Departamentului pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar, pentru că are suspiciuni rezonabile că interesul naţional de securitate ar putea fi afectat, dacă procedura de achiziţie continuă.

Cel de-al doilea: Şantierul Naval Constanţa, care s-a asociat cu francezii de la Naval Group, a început un proces în care cere anularea licitaţiei.

Licitaţia trebuia încheiată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori. Este vorba despre 4 corvete ultramoderne în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Reacția Damen: Nu am primit informații oficiale

Compania Damen a precizat sâmbătă că până în prezent nu a primit informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei de corvete multifuncţionale.

"Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale. Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare", precizează compania, într-un comunicat de presă.

În context, olandezii de la Damen subliniază "că oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forţelor Navale Române". "Suntem încrezători în experienţa noastră vastă în cadrul Şantierului naval Damen Galaţi", se mai arată în comunicatul citat.

Ficantieri: Nu am avut contacte cu politicieni

Italienii de la Fincantieri precizează că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, că nu a primit până acum nicio comunicare oficială cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidenţiale, iar dezvăluirea lor ar fi de natură penală.

Fincantieri mai precizează că oferta sa este „fully compliant" cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române şi că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitaţie.

„Compania, care dintotdeauna s-a angajat să respecte cu stricteţe procedurile de licitaţie în conformitate cu normele, nu a primit, până în prezent, nicio comunicare oficială din partea autorităţilor competente cu privire la valoarea ofertelor licitaţiei. Aceste detalii au, într-adevăr, un regim de confidenţialitate, având în vedere caracterul secret al procedurii. În cazul în care aceste zvonuri, prezentate în mod repetat de presă, ar fi confirmate, ne-am confrunta cu o situaţie de extremă gravitate, cu siguranţă de natură penală, deoarece ar însemna că informaţii secrete ar fi fost dezvăluite către mass-media înaintea celorlalte părţi. Având în vedere acest lucru, şi neavând cunoştinţă de detaliile celorlalte oferte, Fincantieri precizează că oferta sa este „fully compliant" cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române, propunând, datorită experienţei dobândite în domeniul militar şi credibilităţii atinse de-a lungul anilor la nivel internaţional, nu numai un produs avansat tehnologic, ci construit şi la termenele şi cu costurile stabilite. De asemenea, compania subliniază că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitaţie, deoarece prelungirea termenilor este un factor fiziologic care se poate întâmpla ca atare", precizează compania Fincantieri.

Fincantieri exclude în mod categoric faptul că a plătit vreo sumă oricărei persoane pentru a influenţa rezultatul licitaţiei şi precizează că a respectat întotdeauna cele mai înalte standarde etice, precum şi legislative, fiind şi o companie controlată de statul italian.

„Indiferent de rezultatul licitaţiei, este evidentă pentru toată lumea importanţa Fincantieri pentru România, unde compania a fost prezentă de mai mulţi ani prin filiala sa VARD. Pe şantierele de la Tulcea şi Brăila nu numai că a investit peste 150 de milioane de euro, făcându-le printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa, dar a adus aici şi construcţia navelor sale emblematice în sectorul de croazieră. În acest sens, corvetele destinate marinei române vor fi construite într-un şantier activ şi viu, unde 7000 de persoane lucrează zilnic, cărora Grupul le oferă un serviciu cu perspective de dezvoltare şi muncă în următorii zece ani", se mai arată în comunicat.

Ce spune ministrul Apărării

Gabiel Leș a comentat decizia suspendării. „Nu mă bucur că există o astfel de poziție. Am văzut că s-au țesut tot felul de scenarii privind această procedură de achiziție. Nu sunt adevărate, din toate informațiile pe care le dețin. Aici discutam de un interes național, de securitate și interesul României în a achiziționa această capabilitate. Poziția MApN e doar pentru a ne asigura că această procedură s-a făcut în deplină legalitate.

Noi avem cei 2%. Ideea e ca această achiziție să se facă în deplină legalitate și să putem face un transfer de tehnologie pentru că așa cum spun de multe ori e ușor să cheltui bani, dar ar fi foarte important să putem face și un transfer tehnologic ca să existe în România capabilităţi necesare şi pentru mentenanţă şi pentru alte lucruri”, a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării.

Sunt presiuni politice? „Nu, nu. Este vorba de o capabilitate militară. Ministerul Apărării Naționale, inclusiv șeful SMG, nu are atribuții în acest proces. E departamentul pentru armamente și mă îndoiesc că cineva, la 1,2-1,6 mld de euro la o astfel de achiziție, poate să facă presiuni pentru că îți pui semnatura pe o astfel de achiziție”, a explicat Gabriel Leș, la Digi24.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării" pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Mai multe articole despre:
corvete șantierul naval