MENIU

Încă un scandal zguduie MAI. Trafic de migranți sub ochii polițiștilor - UPDATE

O rețea de traficanți care s-ar fi ocupat cu transportul migranților, prin România, în vestul Europei, a fost destructurată de procurorii antimafia. Ancheta a scos la iveală că membrii rețelei ar fi fost ajutați chiar de cei care trebuiau să descopere neregulile. DIICOT are suspiciuni că mai mulți polițiști de frontieră ar fi luat mită pentru a închide ochii la nereguli. Într-un singur transport, traficanții ar fi vrut să scoată din țară 111 persoane. 

UPDATE: Procurorii antimafia au suspiciuni că membrii grupării ar fi cumpărat tăcerea unor polițiști de frontieră, cărora le-ar fi dat mită pentru a scăpa de controale. Într-o discuție dintre doi bărbați, interceptată de anchetatori, aceștia vorbeau despre turele în care lucreză cei care îi sprijină. 

T.I.: Se poate face joi pe zi, vineri pe seară..Tu reușești să te organizezi?... dacă trebuie să lucrăm, chemi tu, începe să te organizezi pentru că ăia pot ajunge doar mâine. Astăzi au alte treburi, sunt în altă parte, nu ajung azi.
A.K.S.: Joi pe zi la ce oră?
T.I.: Noi trebuie să fim la 6 ... 5:30 – 6 trebuie să fim deja acolo ... noi până la 6:30 putem... După 6:30, la revedere. Nimic.
Sursa: interceptări 

Potrivit DIICOT, în data de 21.04.2017, la punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor şi remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul mașinii se aflau 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indieni şi pakistanezi - în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).

Sursa citată spune că, probatoriul administrat în cauză a evidenţiat că grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi este sprijinit de către  lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

A mai rezulat că lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.

În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracţional organizat au promis şi dat sume de bani lucrătorilor de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor.

Pe teritoriul  Austriei  au fost efectuate  cinci percheziții domiciliare, cetăţeanul pakistanez  AHMAD KHAN SAEED, unul dintre lideri grupului, fiind reținut și ulterior arestat.

 Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de inculpatul BOZGA IOAN DACIAN, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania, Austria şi Slovenia.