MENIU

Rețea de traficanți de migranți, destructurată de DIICOT după percheziții de amploare

Procurorii DIICOT au efectuat un număr de opt percheziții domiciliare în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

În cauză, susțin oamenii legii, “există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2011, suspecta SR, împreună cu suspecții KA, DR, MFI, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, la care au aderat pe parcurs și suspecții TDC, CDR, MS, MS și CDR, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetăţeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia”.

Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 – 7.000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera.

Mai exact, migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș. Ulterior, după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați, migranții urmând să tranziteze frontiera pedestru.

De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către cadrele poliției de frontieră CTD, ofiter la Politia de Frontiera Arad - Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere și  MS, fost subofițer în cadrul aceleiași instituții, care au facilitat activitatea de trafic de migranți. Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operațiunile de îmbarcare a migranților în autoturisme, de la locația unde erau adăpostiți în municipiul Arad, și de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranți la un eventual control inopinat.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 8 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul de specialitate al D.G.I.P.I.

 

Mai multe articole despre:
DIICOT trafic de persoane migranţi