MENIU

Război Ucraina. RUSIA promite, din nou, că încetează focul la Mariupol pentru eliberarea civililor din Azovstal

Război Ucraina-Rusia. Azovstal, Mariupol Foto: Profi Media

Rusia a promis luni că va înceta bombardamentele pentru aliberarea civililor care se adăpstesc, alături de soldații ucraineni, în combinatul Azovstal din Mariupol. 

Rusia anunță încetarea focului pentru a permite evacuarea civililor care se adăpostesc în uzina Azovstal din Mariupol.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, trupele ruse vor „opri unilateral orice ostilități, vor retrage trupele la o distanță siguranță și vor asigura retragerea” civililor, începând cu ora locală 14.00

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că civilii și luptătorii ucraineni ar putea părăsi uzina Azovstal cu condiția ca forțele ucrainene „să ridice steagul alb”.

Oficialii ucraineni au spus că până la 1.000 de civili s-ar adăpsti în subsolurile fostei fabrici de oțel. Ucraina a cerut în repetate rânduri Rusiei să le ofere o ieșire sigură și acestora, și militarilor ucraineni.

Ministerul rus al Apărării susține într-o declarație că „orice civili prinși în instalație ar putea pleca în orice direcție ar alege”, adăugând că partea ucraineană ar trebui să se arate „pregătită” să înceapă evacuările umanitare „prin ridicarea steagurilor albe” la Azovstal, scrie Daily Mail.

Potrivit ministerului rus, informațiile legate de încetarea focului, vor fi comunicate celor din Azovstal „prin canale radio” la fiecare 30 de minute.

Soldații ucraineni din Azovstal au refuzat să predea mariupol, chiar dacă sunt înconjurați de forțele ruse.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că „a eliberat” Mariupol, dar Putin a ordonay „sigilarea” oricărei căi de acces, de ieșire din combinat, astfel ca „ca nici măcar o muscă să nu poată trece”, condamnându-i pe cei din interior la moarte, relatează Daily Mail.

„Nu este nevoie să urci în aceste catacombe și să te târăști în subteran prin aceste instalații industriale. Blocați această zonă industrială pentru ca nici măcar o muscă să nu poată scăpa”, a spus Putin în discuția televizată cu ministrul rus al apărării Șoigu.

Cel puțin 500 de soldați ucraineni sunt răniți în interiorul fabricii și au nevoie de medicamente și intervenții chirurgicale, inclusiv amputații. De asemenea, cei aproximativ 1.000 de civili au nevoie de tratamente urgente, unii având vârste înaintate.