MENIU

Război Ucraina. Luptele pentru Severodonețk și Lisihansk, la apogeu - Ciocniri cu rușii ca într-un meci de box

Război Ucraina. Luptele pentru Severodonețk și Lisihansk, la apogeu - Ciocniri cu rușii ca într-un meci de box

Război Ucraina. Epicentrul luptelor s-a mutat în Severodonețk, unde ciocnirile terifiante dintre trupele invadatoare și ucrainene sunt ca într-un meci de box.

Oleksiy Arestovich, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat joi că lupta pentru Lysyhansk și Severodonețk a ajuns la apogeu", transmite CNN.

„Această fază este terifiantă din punct de vedere militar", a spus el, adăugând că este ca „runda a 18-a" a unui meci de box. Orice tabără care trimite două batalioane de artilerie acolo câștigă această luptă. Să vedem cine trimite. Cine are [acele batalioane] - doar comandamentele militare din ambele părți știu".

Armata ucraineană a anunțat joi că situația din orașul Severodonețk este „dificilă”, dar „stabilă”.

„Acum, situația este dificilă, stabilă, luptele sunt în desfășurare”, a declarat Oleksii Hromov, șeful adjunct al Direcției Principale de Operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o conferință de presă, potrivit Unian.net.

„Militarii noștri au arme la dispoziție și sunt sprijiniți de unități de artilerie, dar, din păcate, inamicul are avantaj. [Rusia] are suficiente sisteme de artilerie, suficientă muniție, acestea provoacă bombardamente masive, însă militarii noștri oprează cu pricepere printre pozițiile fortificate”, a mai spus Hromov.

Acesta a mai spus că, într-adevăr, e dificil, pentru că Rusia a deteriorat rutele de aprovizionare ale Ucrainei către oraș, dar au fost găsite modalități alternative de a trimite muniție și de a evacua răniții.

CNN amintește, după comparația făcută cu un meci de box a luptelor din Severodonețk, că , în urmă cu câteva zile, și un fost comandant al forțelor americane din Europa a descris luptele din estul Ucrainei ca fiind un „meci de box la categoria grea" în care „nu a existat încă o lovitură de knock-out". 

Severodonețk este zona în care s-a desfășurat acest fel de luptă de tip lovitură și contralovitură, a scris pe Twitter generalul-locotenent în retragere, Mark Hertling.

„Este un meci de box la categoria grea. În două luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forțele Rusiei se vor epuiza tot mai mult", a precizat Hertling.