MENIU

Război în Ucraina, ziua 751: Cel puţin 14 morţi şi 46 de răniţi la Odesa, într-un ”double tap” cu rachete. Putin amenință cu noi represalii: ce l-a înfuriat - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat joi, în cursul unei vizite la Washington, că rezultatul războiului din Ucraina ar putea fi decis în lunile următoare, îndemnând aliaţii occidentali să-şi intensifice ajutorul acordat Kievului, notează AFP.

UPDATE 20:50 -  Volodimir Zelenski condamnă atacul ''josnic'' de la Odesa, al cărui bilanţ a crescut la 20 de morţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept "absolut josnic" vineri atacul Rusiei asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, conform ultimului bilanţ făcut public de autorităţile ucrainene, informează AFP.

"Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului", a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

Un atac cu rachete balistice a lovit vineri o zonă rezidenţială din Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de ruşi au avariat infrastructura civilă şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate în oraşul din sudul ţării, a declarat guvernatorul regiunii Oleh Kiper la televiziunea naţională.

Unii locuitori din Odesa nu aveau vineri gaze şi electricitate în urma acestor atacuri, a spus el.

"Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Aceasta este o racheta foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute", a declarat Kiper.

UPDATE 19:45 - Franţa, Germania şi Polonia vor cumpăra arme pentru #Ucraina de pe piaţa internaţională

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute de asemenea această ţară în războiul cu Rusia prin crearea unei noi coaliţii pentru a-i furniza rachete cu rază lungă de acţiune, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.

"Nu vom înceta sprijinul nostru" pentru Ucraina, a declarat Scholz la finalul unei reuniuni la Berlin a "Triunghiului de la Weimar", un format trilateral de cooperare între Franţa, Germania şi Polonia.

Cancelarul german a menţionat că a convenit la această reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul polonez Donald Tusk ca ţările lor "să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de pe întreaga piaţă internaţională", să extindă producţia de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, şi să fie creată în cadrul grupului de la Ramstein (ce reuneşte zeci de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei) "o nouă coaliţie pentru rachete cu rază lungă de acţiune".

UPDATE 18:20 - Putin acuză Ucraina că încearcă să perturbe alegerile cu acţiuni militare "demonstrative" şi promite represalii

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina, în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, că încearcă să perturbe acest scrutin prin bombardamente şi tentative de incursiuni pe teritoriul rus la care au participat circa 2.500 de combatanţi veniţi dinspre teritoriul ucrainean, el promiţând că aceste atacuri nu vor rămâne nepedepsite, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

"Cu obiectivul de a perturba alegerile, de a teroriza oamenii, în mai multe regiuni de graniţă cu Ucraina regimul neonazist de la Kiev a planificat şi încearcă să execute acţiuni militare demonstrative", a spus Putin în timp ce prezida prin videoconferinţă o şedinţă a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

"Aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite", a promis preşedintele rus, vizibil furios. "Circa 95% dintre rachetele şi proiectilele inamicului au fost distruse de apărarea antiaeriană. Totuşi, din păcate avem victime civile", a continuat el.

UPDATE 18:00 - Un nou ajutor vital pentru Ucraina, anunțat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a alocat, vineri, suma de 500 milioane euro prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP). Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de cochilii pe an până la sfârşitul anului 2025.

UPDATE 16:40 - Cel puţin 14 morţi şi 46 de răniţi la Odesa, într-un ”double tap” cu rachete. Printre victime, un paramedic şi un salvator - Zi de doliu sâmbătă. Un mort şi doi răniţi în Belgorod. Doi morţi şi trei răniţi în Viniţia

Cel puţin 14 persoane au fost ucise vineri într-un atac rus cu rachetă la Odesa, în sudul Ucrainei, iar primii salvatori care au intervenit au fost loviţi de o a doua rachetă, un paramedic şi un lucrător aflându-se între morţi, anunţă autorităţile ucrainene, relatează The Associated Press prleuat de News.ro.

Autoritățile au anunţat o zi de doliu la Odesa sâmbătă, a doua în mai puţin de două săptămâni.

UPDATE 14:06 - Rusia și Ucraina anunță că au doborât mai multe drone și rachete

Rusia şi Ucraina anunţă vineri că au doborât mai multe drone inamice, iar şeful diplomaţiei Uniunii Europene avertizează la Washington că următoarele luni ale Războiului din Ucraina vor fi ”decisive”, relatează AFP.

Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat că a distrus cinci drone ucraineneşi nouă rachete deasupra regiunii Belgrorod, la frontiera cu Ucraina.

Alte drone au fost neutralizate deasupra regiunii Lipeţk, la aproximativ 400 de kilometri sud de Moscova, potrivit guvernatorului regional  Igor Artamonov.

Ucraina şi-a multiplicat atacurile împotriva Rusiei odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, lovind tot mai adânc în teritoriul rus, ca răspuns la atacurile Moscovei.

Vineri, Forţele Aeriene ucrainene au acuzat Rusia, într-un comunicat postat pe reţele de socializare de lansarea a 27 de drone şi opt rachete împotriva Ucrainei.

Toate cele 27 de drone ”au fost distruse”, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 11:15 - Rusia: FSB afirmă că a arestat la Moscova un rus ce asambla și lansa drone pentru Ucraina

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat vineri că un cetăţean rus a fost arestat la Moscova sub suspiciunea de trădare şi că acesta a mărturisit că asambla şi lansa drone în folosul Ucrainei, informează Reuters.

Într-un comunicat, FSB afirmă că bărbatul, căruia nu-i dezvăluie numele, a "asamblat şi lansat vehicule aeriene fără pilot pentru a crea ţinte false în imediata vecinătate a unor facilităţi ale Ministerului Apărării rus".

Agenţia rusă de presă Interfax citează o postare video a FSB în care se spune că bărbatul acţiona pentru legiunea "Libertate pentru Rusia", un grup de exilaţi ruşi pro-ucraineni înarmaţi.

UPDATE 10:13 Emmanuel Macron avertizează UE: Dacă Ucraina este învinsă, România e în pericol

"Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Este ceva existențial pentru Europa noastră și pentru Franța", a spus Macron, potrivit TF1.

Dacă Rusia va înfrânge Ucraina, integritatea teritorială a Moldovei, României și Poloniei vor fi în pericol. Este avertismentul lansat de președintele francez Emmanuel Macron. În cadrul unui interviu, liderul de la Elysee a avertizat țările din Uniunea Europeană să nu dea semne de slăbiciune față de Rusia.

De asemenea, președintele francez și-a întrit afirmația potrivit căreia trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă.

"Războiul este pe teritoriul european. Între Strasbourg și Lvov sunt mai puțin de 1.500 de kilometri. Imaginați-vă că războiul este în această zonă. Așadar, nu este o ficțiune și nu este departe de noi. Toate aceste opțiuni sunt posibile. Singurul care va purta responsabilitatea este regimul de la Kremlin, nu am fi noi. Noi nu vom conduce niciodată o ofensivă sau nu vom lua inițiativa, Franța este o fortă de pace, dar astăzi, pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi", a afirmat președintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE

"Următoarele luni vor fi decisive", a declarat el, adăugând că "numeroşi observatori se aşteaptă la o ofensivă rusă în această vară, iar Ucraina nu poate aştepta până la rezultatul următoarelor alegeri americane".

"Tot ce trebuie făcut trebuie făcut rapid", a îndemnat el din capitala Statelor Unite, unde s-a deplasat după o vizită la Consiliul de Securitate al ONU la New York.

La Washington, Josep Borrell a discutat printre alţii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, şi a insistat asupra consecinţelor tragice ale unei potenţiale victorii a Rusiei.

Dacă Vladimir Putin "câştigă acest război şi cucereşte Ucraina şi instalează un regim marionetă la Kiev, precum cel pe care îl vedem deja în Belarus, nu se va opri aici", a avertizat el.

"Acest lucru va avea repercusiuni enorme pentru Statele Unite şi pentru sistemele de alianţă construite în jurul Statelor Unite şi al Europei", a mai declarat el.

Şeful diplomaţiei europene a discutat şi cu Don Bacon, un ales republican din Camera Reprezentanţilor, a făcut cunoscut un înalt responsabil european.

Printre altele Josep Borrell i-a cerut să-şi imagineze "tancuri ruseşti la Kiev" şi să transmită mesajul său unui seminar al aleşilor republicani în desfăşurare în Virginia de Vest.

Un nou pachet de ajutor pentru Kiev de 60 de miliarde de dolari este solicitat de luni de zile de administraţia Joe Biden, dar rămâne blocat în Congres. Adoptarea acestuia este suspendată de bunăvoinţa partizanilor lui Donald Trump din Camera Reprezentanţilor, care refuză să examineze textul în forma actuală, din cauza unui diferend pe tema imigraţiei.

"Acesta nu este un joc fără consecinţe. În câteva luni, Ucraina s-ar putea găsi într-o situaţie de nesuportat", a subliniat responsabilul european. "Republicanii ar trebui să se gândească la asta", a adăugat el. 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina