MENIU

Război în Ucraina, ziua 503: Este OFICIAL! Ucraina se pregătește să intre în NATO - LIVE TEXT

Summit-ul NATO de la Vilnius/ Profimedia

Cei 31 de lideri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au întrunit, astăzi, pentru un summit de două zile în capitala Lituaniei, Vilnius. Cu acest prilej, membrii alianței militare au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, subliniind că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile.

UPDATE 00.00 - Analiză Reuters: Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice

După ce a îndepărtat Turcia de aliaţii occidentali, preşedintele Tayyip Erdogan şi-a schimbat direcţia cu măsuri care au mulţumit SUA şi au deranjat Rusia, o schimbare care vizează parţial inversarea recesiunii economice a ţării sale şi stimularea investiţiilor străine, transmite Reuters.

UPDATE 22.00 - Zelenski participă la un dineu cu liderii NATO

Summitul NATO din capitala lituaniană Vilnius continuă în această seară cu un dineu informal al liderilor mondiali.

Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au fost întâmpinați de președintele lituanian Gitanas Nauseda și de soția acestuia, Diana, la sosirea la eveniment.

UPDATE 21.00 - Anunțul NATO "poate trimite un semnal greșit Rusiei

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia membrilor de a permite în cele din urmă Ucrainei să se alăture alianței ca fiind un "mesaj puternic".

Dar, fără un calendar clar pentru aderare, se pare că nu toată lumea este de acord. Marko Mihkelson, care prezidează comisia pentru afaceri externe a Estoniei, a declarat că mesajul transmis astăzi de NATO este "din păcate amestecat", adăugând că "ar putea trimite un semnal greșit Rusiei".

UPDATE 19:43 - Ucraina va deveni stat membru NATO.

"Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării. (...) În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea prepedintelui Volodimir Zelenski", a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.

UPDATE 14:27 - Prețul pe care trebuie să îl plătească Prigojin pentru a primi iertarea lui Putin, după lovitura de stat eșuată

Vladimir Putin i-ar fi dat șefului grupului de mercenari Wagner ordin clare. Mai exact, se pare că liderul de la Kremlin i-ar fi cerut lui Evgheni Prigojin să-l asasineze pe președintele Ucrainei în timpul întrevederi total neașteptate care a avut loc la cinci zile după lovitura de stat eșuată de la finalul lunii iulie.

UPDATE 12:26 - Stoltenberg, despre livrarea de bombe cu dispersie Kievului: Ucraina rămâne fără muniţii

"Adevărul este că, cel puţin pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniţie, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a o furniza. Apoi, referitor la întrebarea specifică ce tip de muniţie mai exact, aceasta este o decizie naţională a fiecăruia dintre aliaţi", a declarat, marți secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în cadrul întâlnirii care precede summitul liderilor NATO care are loc zilele acestea la Vilnius, în Lituania.

UPDATE 10:40 -  Kievul şi Odesa, atacate cu drone înaintea summitului NATO de la Vilnius. Alerte aeriene în alte 6 regiuni ale țării

Rusia a efectuat un atac nocturn cu dronă asupra Kievului, al doilea atac aerian de la începutul lui iulie, anunţă marţi autotiăţile ucrainene, înaintea deschiderii unui summit NATO care urmează să se concentreze asupra situaţiei din Ucraina, relatează AFP.

Oraşul portuar Odesa, situat în sudul Ucrainei, a fost, de asemenea, ținta unui atac cu dronă în noaptea de luni spre marţi. Potrivit lui Serghii Braciuk, reprezentant al administraţiei locale, apărarea antiaeriană a intrat în acţiune, oficialul nefăcând alte precizări pe marginea acestui subiect.

Alerte aeriene au fost declanşate, de asemenea, în regiunile Mîkolaiv, Herson, Kirovograd, Poltava, Sumî şi Harkov.

UPDATE 8:00 - Decizii cruciale pentru Ucraina la Vilnius. Ce așteptări are Kievul

Volodimir Zelenski se află, marți, la Vilnius și va lua parte la discuțiile istorice în reuniunea de la egal la egal în cadrul Consiliului NATO-Ucraina. Este cel mai înalt parteneriat politic din istoria alianței și va decide soarta războiului, odată cu sprijinul Occidentului. Summitul de la Vilnius începe astăzi, cu o dorință clară a Ucrainei: aderarea la NATO. Șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre sunt de acord să grăbească procesul de alăturare. Asta în timp ce mai mulți oficiali se abțin și vor ca războiul să se încheie înainte ca Ucraina să devină membru. 

UPDATE 6:10 - Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului NATO, a confirmat un oficial familiarizat cu întâlnirea, potrivit CNN.

Întâlnirea va marca un semn de unitate, întrucât participarea lui Zelenski la summit fusese pusă sub semnul întrebării. Războiul Rusiei din Ucraina se numără printre principalele puncte de pe agenda liderilor NATO, alături de discutarea unei viitoare căi de aderare la alianţă a acestei ţări devastate de război, ceea ce a provocat o oarecare divizare între lideri.

UPDATE 4:50 - Exporturile de zahăr către România, reluate de Ucraina. Ce cantitate urmează să primească țara noastră

Exportul de zahăr a fost reluat în Ucraina în urma unei decizii guvernamentale. Inițial, decizia de suspendare a acestor exporturi a fost instituită până pe 15 septembrie, dar Executivul de la Kiev a revenit asupra măsurii, stabilind o cotă pentru transporturile cu destinația România, anunță Agronitel.

Cabinetul de Miniștri a decis să permită din nou exportatorilor să trimită zahăr pe pieța din România. Până pe 15 septembrie, volumul este stabilit la nivelul de 20.000 de tone, potrivit reprezentantul Cabinetului de Miniștri din Rada Supremă, Taras Melnychuk.