MENIU

Război în Ucraina - Ziua 41 - Rusia își mută trupele în estul Ucrainei - Alerte de raid aerian în toate regiunile din Ucraina

Bombardamente puternice în Ucraina / Foto: Profi Media

Cresc tensiunile de dintre Rusia și Ucraina, în urma masacrului de la Bucea. Sute de civili ucraineni au fost uciși și aruncați în gropi comune. Alerte de raid aerian au răsunat marți dimineața în aproape toate regiunile din Ucraina

UPDATE 00:30 - Statele Unite vor adopta miercuri, în coordonare cu Uniunea Europeană şi G7, noi sancţiuni împotriva Rusiei, menite în special să interzică orice investiţie nouă în această ţară, potrivit unei surse familiarizate cu această chestiune, relatează Agerpres conform AFP.

UPDATE 20:34 - 279 de spitale au fost avariate, 19 au fost complet distruse, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE 16:15 - Schimb de prizonieri de război, între ruși și ucraineni. Autoritățile de la Moscova au declarat că a fost un „schimb pe schimb” - adică, 86 de ruși, contra 86 de ucraineni, declarat Tatiana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă.

UPDATE 16:00 - Pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei, Armata Ucrainei a folosit un lansator de rachete multiple, de tip sovietic TOS-1A „Solntsepyok”, anunță Nexta.

In the #Izyum direction, the #Ukrainian Armed Forces for the first time used captured TOS-1A "Solntsepyok" against the #Russian army.

This was reported by the press secretary of the #Odessa administration Sergei Bratchuk. pic.twitter.com/gsjp27kONE

— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022

UPDATE 14.10 Kazahstan nu recunoaște cele două republici separatiste autoproclamate Lugansk și Donețk. Anunțul a fost făcut de ministrul kazah de externe, potrivit Nexta.

UPDATE 13:50 Trupele ruse au lovit o navă comercială aflată sub pavilionul Republicii Dominicane în apropiere de Mariupol, oraș-port la Marea Azov, aflat în sud-estul Ucrainei.

Nava a luat foc și se scufundă în Marea Azov, iar un membru al echipajului a fost rănit, a declarat Serviciul de Stat al Grăniceri al Ucrainei. Echipajul a fost evacuat de polițiștii de frontieră, relatează media ucraineană.

UPDATE 13:40 Forțele ruse au bombardat un rezervor cu acid azotic, din regiunea Luhansk! Locuitorii sunt sfătuiți să închidă "urgent ferestrele și ușile și să nu părăsească incinta", a declarat șeful Administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Haidai.

In Rubezhnoye, orcs hit a tank with nitric acid.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/edw8Ff4UrN

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 5, 2022

UPDATE 13:30 Obuzele rusești au ucis, astăzi, 6 persoane și au rănit alte 8 rănite, în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii, Oleh Synehubov, a afirmat că trupele ruse au bombardat Harkovul de 54 de ori, cu o zi în urmă, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 13:10 Un convoi al Forțelor Armate Ruse de aproximativ 70 de vehicule se deplasează de la Sevastopol către regiunea Herson.

A convoy of the Russian Armed Forces of about 70 vehicles is moving from Sevastopol towards the Kherson region.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/sFjqzYe66h

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 5, 2022

UPDATE 12:50  Rusia va trebui să facă față zilele acestea unor noi sancțiuni, ca urmare a crimelor împotriva civililor din orașul ucrinean Bucha. Informația, apărută pe surse încă de luni, a fost confirmată, astăzi, de ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, care spune că Uniunea Europeană va adopta cel mai probabil miercuri o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce au fost raportate ucideri de civili în nordul Ucrainei de către forțele rusești.

UPDATE  11:45 Ursula von der Leyen se va afla în centrul războiului în această săptămână. Șefa Comisiei Europene face o vizită la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:30 Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, potrivit anunțului făcut, marți, de ministrul de externe Jeppe Kofod. Măsura vine după ce alte două țări - Franța și Germania - au decis expulzarea a peste 70 de diplomați ruși, ca măsură după masacrul dezvăluit după plecarea rușilor din Buchea.

UPDATE 11:00 Ministerul britanic al Apărării anunță că forțele armate ale Ucrainei au forțat trupele ruse să se retragă din zona regiunilor Kiev și Cernihiv. Cu toate astea, "lupte de o intensitate mai mică este de așteptat să continue în unele părți din regiunile abia recuperate".

UPDATE 10:40 - Noi coridoare umanitare sunt anunțate pentru ziua de marți pentru evacuarea civililor, cu mașinile personale, precum și cu autobuze Printre principalele zone incluse în cele 7 culoare de evacuare sunt și orașul-port Mariupol, devastat de ruși, și Berdyanska, din regiunea Zaporojie, potrivit Nexta. 

For today, seven humanitarian corridors are planned, including from #Mariupol and #Berdyansk by their own vehicles and evacuation buses

This was announced by the Deputy Prime Minister of #Ukraine Iryna #Vereshchuk in her official Telegram channel. pic.twitter.com/g5vktAxThr

— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022

UPDATE 10:30 Autoritățile ucrainene spun că orașul Borodyanka ar putea fi, de fapt, cel mai grav afectat din regiunea Kievului și asta deoarece se estimează că numărul crimelor contra civililor comise de trupele lui Putin ar putea fi mai mare decât în Bucha.

UPDATE 10:00 - Bilanț cutremurător anunțat de Procuratura Generală a Ucrainei - Peste 431 de copii - victime în războiul rușilor. De la începutul invaziei, au murit deja cel puțin 165 de copii, iar alți peste 260 au fost grav răniți.

UPDATE 9:50 - Aproape 80 de diplomați ruși urmează să fie expulzați din Germania și Franța.

UPDATE 9:30 Cadavrele unor civili torturați au fost descoperite în regiunea Sumy.

Guvernatorul Regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytsky, a raportat că în districtul Konotop din Regiunea Sumy, armata ucraineană a găsit cadavrele a cel puțin trei civili torturați.

Acestea au fost găsiți în locuri unde au fost staționate forțele ruse. Potrivit autorităților locale, rușii s-au retras din regiunea Sumy pe 3 aprilie, relatează The Kyiv Independent. 

UPDATE 9:00 Potrivit ultimei actualizării a ONU, din 4 aprilie, 4,2 milioane de oameni au părăsit Ucraina.

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că 79% dintre refugiați doresc să se întoarcă în Ucraina după război, fapt evidențiat de rezultatele unui sondaj realizat de Centrul Ucrainean Razumkov.

According to the #UN, as of April 4, 4.2 million people left #Ukraine.

However, it is worth noting that 79% of refugees want to return to Ukraine after the war. This is evidenced by the results of a survey by the #Ukrainian Razumkov Center. pic.twitter.com/xsttrIutF3

— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022

UPDATE 8:30 The New York Times a analizat imaginile din satelit de la Bucha

O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times respinge afirmațiile Rusiei conform cărora uciderea civililor din Bucha, o suburbie a Kyivului, a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul.

The New York Times analyzed satellite images from #Bucha

An analysis of satellite images by The New York Times rebuts claims by #Russia that the killing of civilians in Bucha, a suburb of #Kyiv, occurred after its soldiers had left the town.https://t.co/SLxQ9qFdRS

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 8:00 A intrat în vigoare un pachet de sancțiuni care vizează restricționarea exporturilor de bunuri de lux din Japonia către Rusia, potrivit anunțului făcut de Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia.

A package of #sanctions aimed at restricting exports of luxury goods from #Japan to #Russia has entered into force.

This was announced by the Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan. pic.twitter.com/YOI9ankviX

— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022

UPDATE ORA 7:30 - Alertele de raid aerian au răsunat marţi dimineaţă, în aproape toate regiunile din Ucraina.  

Sirenele au fost activate în regiunile Cerkasî, Cernăuţi, Dnipro, Doneţk, Ivano-Frankivsk, Harkov, Hmelnîţkîi, Kirovohrad, Kiev, Liov, Nikolaiev, Odesa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Vinnîţea, Volîn, Transcarpatia, Zaporojie, Jîtomîr şi în Kiev. 

UPDATE ORA 7:10 - Cadavrele primăriţei din satul Motîjîn, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate situată la vest de Kiev, au remarcat luni jurnaliştii AFP.

UPDATE ORA 7:00 - Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Mikolaiv din sudul Ucrainei, a anunţat luni primarul său, Oleksandr Senkevici, transmite AFP.

În timp ce autorităţile ucrainene acuză Rusia de "crime de război”, Moscova dezminte și spune că va prezenta documente despre „adevărata natură” a evenimentelor de la Bucha. Între timp, liderii mondiali, îngroziți de atrocitățile comise, spun că vor trimite anchetatori la Bucea și impun noi sancțiuni împotriva Rusiei. 

Masacrul de la Bucha - în care peste 300 de ucraineni au fost uciși cu sălbăticie de forţele ruse - a cutremurat lumea întreagă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va cere astăzi Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite o anchetă deschisă asupra atrocităților comise acolo. Zelenski mai spune că numărul victimelor ar fi și mai mare în Borodianka.

Zelenski a mers personal la Bucha și a promis ucrainenilor că va aduce în fața justiției vinovații pentru crimele comise.

"Este o crimă de război care va fi recunoscută drept genocid. Vrem să arătăm întregii lumi ce s-a întâmplat aici. Ce s-a întâmplat în acest oraș modern, caracterizează armata Rusiei care tratează cetățenii mai rău ca pe niște animale.", a spus Zelenski.

Într-una din gropile comune în care au fost aruncate zeci de cadavre, s-a descoperit și trupul neînsufletit al primăriței din satul Motîjîn, o localitate de lângă Kiev. În aceeași groapă erau soțul, fiul ei și încă două persoane. Aceștia au refuzat să colaboreze cu rușii, susțin localnicii.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a negat implicarea părții ruse în masacrul de la Bucha și a acuzat Ucraina că lansează „provocări”. Și şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat drept false imaginile care înfăţişează cadavrele și a anunțat că va prezenta la ONU documente despre „adevărata natură” a evenimentelor de la Bucha.

Liderii mondiali reacționează în urma atrocităților comise de trupele lui Putin. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să trimită o echipă anchetatori pentru a cerceta atrocitățile.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat că "suspendă, cu efect imediat," accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei.

Germania a expulzat 40 de diplomați ruși, iar Franța a anuțat că va exclude 35 de oficiali ruși. La rândul său, Rusia a reacționat și promite măsuri ”simetrice”.

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Rusia îşi intensifică atacul împotriva Ucrainei şi e posibilă o desfăşurare a zeci de mii de soldaţi în estul Ucrainei.

Cu toate că soldații ruși s-au retras din jurul Kievului, primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, i-a rugat pe localnicii care au fugit de invazia rusă să nu se mai întoarcă pentru „cel puțin o săptămână”, pentru că ar putea avea loc noi bombardamente ale rușilor. 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina ziua 41