MENIU

Război în Ucraina Ziua 384: Lobby masiv al lui Emmanuel Macron pe lângă Viktor Orban privind "unitatea ţărilor europene" în faţa Moscovei. Mesajul lui Zelenski - LIVE TEXT

Emmanuel Macron și Viktor Orban / Foto: Profi Media

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul cu 384 de război. Kievul și Moscova au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut, pe care Rusia încearcă de luni de zile să-l cucerească. Autoritățile ucrainene vorbesc, astfel, despre faptul că forţele ruseşti ar fi suferit peste 1.100 de morţi în ultimele zile, cărora li se adaugă mai mulți răniţi grav. De cealaltă parte, Rusia a declarat că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore. BBC nu a reușit însă să verifice cifrele oferite de niciuna dintre părţi.

UPDATE 20:45 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră, susținând că aparatul s-ar pfi răbușit din cauza „manevrelor bruște”. Pe de altă parte, reprezentantul diplomatic al Rusiei la Washington a fost convocat pentru a oferi explicații.

 

 

 

UPDATE 18:45 Soldații ucraineni aproape și-au încheiat antrenamentul pe tancurile Leopard 2 în Munster, Germania, iar aceștia spun că a conduce aceste vehicule de luptă „e ca și cum ai conduce un Mercedes”, relatează CNN. 

Soldații și-au încheiat ultima sesiune de antrenament de tragere luni, cu o rată de succes a loviturilor de 82-85%, în condiții de luptă.

UPDATE 13:51Forțele ruse acționează la fentă! Ce momeală folosește armata lui Putin pentru a neutraliza apărarea ucraineană

Rachetele lansate de ruși în ultimele zile în sudul și nordul Ucrainei au ca scop detectarea sistemelor de apărare antiaeriană, a declarat Vitali Kim, șeful administrației militare regionale Nikoalev.

UPDATE 12:18 - Kremlinul nu recunoaște autoritatea Curții Penale Internaționale de la Haga! Crimele de război comise de ruși, în aer

Kremlinul a anunţat, marţi, că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), a informat agenţia de presă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, transmite Reuters preluat de Agerpres.

UPDATE 11:43 - Putin se duce în Ucraina! Anunțul oficial făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin - A fost stabilită data

Vladimir Putin se va duce în Ucraina, în teritoriile anexate în urma invaziei din urmă cu nouă ani. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

UPDATE 10:16 - Soldat rus, descoperit de forțele ucrainene după ce a stat 6 luni ascuns în regiunea eliberată Harkov. Bărbatul a fost arestat

Situație incredibilă în regiunea Harkov, eliberată de trupele Kievului în luna septembrie! Un militar rus în vârstă de 42 de ani a reușit să se ascundă timp de șase luni în clădirile abandonate din această regiune. Soldatul a fost arestat de poliția regională care patrula în zona Kupiansk.

UPDATE 8:31 - Bancul pentru care un rus va face trei ani de închisoare: A trecut ceva timp de când nu am citit ceva cu adevărat amuzant

Un rus riscă să facă trei ani de închisoare după ce a postat pe rețelele de socializare un banc despre Serghei Șoigu.

UPDATE 7:10 - Macron l-a primit pe Orban la un dineu pentru a discuta despre statul de drept şi \"\"unitatea\"\" în faţa Moscovei

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban luni seară la Paris pentru a insista asupra "unităţii ţărilor europene" în privinţa războiului din Ucraina în faţa frecventei voci disonante a premierului ungar, precum şi asupra "valorilor europene" şi "statului de drept", notează AFP.

UPDATE 6:45 - Nou mesaj de forță al președintelui Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face "tot posibilul şi imposibilul" pentru a oferi sprijin războinicilor care se află pe linia frontului.

UPDATE 6:10 - Kievul critică propunerea Rusiei privind condițiile de reînnoire a acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene

Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează Agerpres.

„Acordul asupra ‘Iniţiativei cerealiere din Marea Neagră’ implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă „poziţia oficială” a Naţiunilor Unite şi Ankarei, ca „garanţi ai iniţiativei”.

UPDATE 5:30 - Ursula von der Leyen doreşte "reguli de joc echitabile" cu China

Uniunea Europeană doreşte "reguli de joc echitabile cu China" evitând riscurile de "dependenţă" energetică, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apărându-şi poziţiile pe această temă din cursul vizitei sale la Washington, transmite AFP.

UPDATE 4:15 - Patriarhia Moscovei refuză să evacueze Lavra Pecerska din Kiev

Conducătorul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, a declarat luni că el și alți călugări ai mănăstirii nu au intenția de a părăsi incinta mănăstirii, potrivit Kyiv Independent.

La 10 martie, Ministerul Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska („Pecerska” înseamnă „peșteră”) din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

„Suntem cetățeni ai statului nostru, oameni care au trăit (în mănăstire) din 1988. Mulți dintre noi nu au alt loc decât aici. Nimeni nu ne poate smulge din dragostea lui Dumnezeu”, a spus el.

Contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev - numită Lavra Superioară - a expirat la 1 ianuarie, iar guvernul ucrainean a decis să nu prelungească contractul de închiriere.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia