MENIU

Război în Ucraina, ziua 223: Zelenski anunţă progrese „puternice” ale armatei în sudul ţării. Rusia anunță că 200.000 de noi recruți oameni au ajuns în armată

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revendicat marţi progrese "rapide şi puternice" ale armatei sale în sud, anunţând "zeci" de localităţi recuperate "în această săptămână" de la ruşi în regiunea în cauză şi în est, notează AFP.Peste 200.000 de oameni au ajuns în Forțele Armate Ruse de la începutul mobilizării parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin, a informat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. 

UPDATE 23:35 - Zelenski anunță victorii importante și rapide ale armatei ucrainene în sudul țării.

Armata ucraineană realizează "progrese destul de rapide şi puternice în sudul ţării noastre", a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

"Zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână" în cele patru regiuni anexate la sfârşitul săptămânii trecute de Rusia, şi-a exprimat satisfacţia Volodimir Zelenski.

UPDATE 22:31 - În regiunea Herson, armata rusă s-a retras 30 de kilometri într-o zi. 

Ministerul rus al Apărării, în cadrul unui briefing zilnic, a arătat o hartă a ostilităților din Ucraina - din aceasta rezultă că, din 4 octombrie, trupele ruse au părăsit aproape complet regiunea Harkov și s-au retras în nordul regiunii Herson. Acest lucru este raportat  de Agenție. 

Conform hărții prezentate , în regiunea Harkov, un mic teritoriu a rămas sub controlul Rusiei la nord-est de satul Dvurechnoye. Cu o zi mai devreme, Ministerul Apărării a susținut că întregul teritoriu al regiunii de la est de râul Oskol se afla sub controlul Rusiei. De aici rezultă că, în perioada 3-4 octombrie, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat aproximativ două treimi din teritoriile regiunii controlate de Rusia.

UPDATE 18:36 - Aproape un milion de ruși au fugit în străinătate de la mobilizare. 

Până la un milion de oameni au părăsit Rusia în cele două săptămâni de când președintele Vladimir Putin a anunțat prima mobilizare în masă de la al Doilea Război Mondial. Această evaluare a emigrării este dată la Kremlin, potrivit  Forbes, citând o sursă familiară cu problema.

UPDATE 17.15 - Steagul ucrainean a fost ridicat peste Limanul eliberat. Guvernatorul Regiunii Donețk mulțumesște forțelor armate pentru curățarea pământurilor ucrainene de inamic.

„Invadatorii lasă o ruină. Dar cel mai important lucru este pământul nostru. Vom reconstrui totul din nou. Între timp, începem cu logistica, livrarea ajutorului umanitar, acordarea pensiilor. Se desfășoară lucrări de minerit la scară largă, urmează o iarnă dificilă, căreia va fi extrem de greu de supraviețuit”, a spus acesta.

UPDATE 17:00 - Șeful CIA spune că Putin poate folosi arma nucleară dacă este „pus la zid”. 

Președintele rus Vladimir Putin poate fi „destul de periculos și nesăbuit” dacă este încolțit, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu pentru CBS, citat de CNN.

Putin trebuie „să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, ci de ceea ce se întâmplă acasă și de ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a declarat Burns pentru CBS.

UPDATE 16:18 - Serghei Șoigu anunță că Rusia are 200.000 de noi recurți. 

„În conformitate cu decretul președintelui Federației Ruse, din 21 septembrie a avut loc o mobilizare parțială în țară. Astăzi, peste două sute de mii de oameni au ajuns în forțele armate ”, a spus Shoigu la o conferință telefonică ( citat de la Interfax).

Shoigu a dat instrucțiuni să numească în posturi militare pe toți cei care au ajuns la locația Forțelor Armate. De asemenea, a ordonat să pună la dispoziție rușilor chemați tot ce este necesar, inclusiv seturi de haine și alte bunuri. După aceea, va începe antrenamentul și „coordonarea” luptei, care, potrivit portalului guvernamental „Explain.rf”, ar trebui să dureze o lună.

UPDATE 14:57 - Ocupanții ruși au bombardat din nou Harkovul, în noaptea de luni spre marți. O femeie a fost ucisă în urma atacului cu rachete. Sediul unei companii din Kholodnogorsk și o instalație de infrastructură critică din districtul Novobavarsky al orașului Harkov au fost lovite de rachete.

#Russian occupiers shelled #Kharkiv again at night. A company in #Kholodnogorsk and a critical infrastructure facility in Novobavarsky district of the city were struck by missiles.

One woman was killed as a result of the shelling. pic.twitter.com/z8xp6KrorJ

— NEXTA (@nexta_tv) October 4, 2022
UPDATE 12:50 - Retragerea trupelor rusești din Krasny Liman (denumirea rusească a orașului ucrainean Liman), potrivit multor experți militari ruși, nu este meritul Forțelor Armate ale Ucrainei și al „consultanților” acestora din rândul țărilor aliate militar ale Kievului, ci „calculele greșite ale liderilor noștri militari, subestimarea inamicului și, cel mai important, problemele sistemice cu controlul luptei și comunicațiile pe linia frontului”, scrie ziarul rusesc Pravda.
 
UPDATE  12:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat decretul prin care a oficializat decizia de a NU NEGOCIA cu Rusia în timp ce Vladimir Putin este președintele acesteia. De asemenea, a fost aprobată și decizia privind cererea Ucrainei de aderare la NATO prin procedură accelerată.
 
UPDATE  11:46 - Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, transmite Reuters.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

 
UPDATE 11:27 - Ministerul britanic al Apărării transmite în evaluarea de marți dimineață că Vladimir Putin a semnat vineri un ordin pentru ciclul de recrutare obișnuit de toamnă, care vizează pregătirea a 120.000 de recruiți.

(1/4) On 30 September 2022 Russian President Vladimir Putin signed an order for the routine autumn conscription cycle, which aims to train 120,000 conscripts. These conscripts are legally not permitted to be deployed outside of Russia. pic.twitter.com/d9xp2RVK9I

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 4, 2022

Din punct de vedere legal, aceștia nu pot fi trimiși în afara Rusiei. Britanicii amintesc și că acest ciclu de recrutare nu are legătură cu bărbații încorporați prin ordinal de mobilizare parțială din 21 septembrie 2022.

UPDATE 8:30 - Președintele Vladimir Putin ar putea face o demonstrație de forță nucleară, iar poligonul ar putea fi Marea Neagră, susține cotidianul britanic „The Times”. Jurnaliștii fac astfel legătura cu faptul că cel mai mare submarin nuclear din lume ar fi părăsit baza sa din Marea Albă.

UPDATE Capturarea de către Ucraina a unui oraș aflat pe teritoriul declarat anexat de Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  Kievul pare să fie pe cale să atingă mai multe dintre obiectivele sale cheie de pe câmpul de luptă, pe măsură ce își consolidează poziția militară înainte de iarnă, a adăugat un înalt oficial al Pentagonului.

Bloggerii militari ruși au spus că este vorba de o ofensivă fulger a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului vestic al Niprului. Până în prezent, Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situația din Herson. Succesul ucrainean are o confirmare indirectă de la Moscova, comandantul districtului militar vestic fiind demis, după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă