MENIU

Război în Ucraina, ziua 191: Contraofensiva din Herson continuă. Explozii matinale în Melitopolul ocupat de ruși. Care este situația de la centrala Zaporojie - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Au trecut 191 de zile de la debutul invaziei ruse în Ucraina. În zilele acestea, toți ochii continuă să fie ațintiți asupra situației de la centrala nucleară de la Zaporojie, acolo unde se află - începând de ieri - și echipa de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite care intenționează să rămână și în perioada următoare la centrala nucleară, potrivit declarației făcute de șeful delegației, Rafael Grossi. Pe front, armata ucraineană continuă eforturile de eliberare a Hersonului ocupat de ruși. Deși contextul nu este cel mai propice, școlile au început, joi, în Ucraina. Potrivit autorităților locale, au fost redeschise doar unitățile școlare care pot fi utilizate și cele aflate în zonele ferite de bombardamente. 

UPDATE 21:00  Miniștrii de Finanţe ai G7 (grupul prinGazprom a anunțat  că nu va relua sâmbătă aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1, așa cum anunțase anterior. Gigantul energetic rusesc a invocat o defecțiune majoră la o stație de compresare. Anunțul a venit în ziua în care liderii G7 au anunțat că vor să impună o plafonare a prețului petrolului cumpărat din Rusia.

UPDATE 17:45 Miniștrii de Finanţe ai G7 (grupul principalele state industrializate din lume) intenţionează să plafoneze preţurile produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia. Măsura vizează reducerea veniturilor Moscovei din vânzarea de petrol și stoparea scumpirii mondiale a energiei.

UPDATE 15:45 - Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat, vineri, că forțele armate ucrainene au lansat un atac și în regiunea Nikolaev împotriva armatei ruse, vorbind despre „pierderi semnificative” de partea ucrainenilor, potrivit TASS.

UPDATE 15:30 - Președintele Dumei de stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, îi averizează pe liderii Uniunii Europene că "a venit momentul adevărului", subliniind că "au două căi de ieșire din criza energetică": eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și prin pornirea gazoductului Nord Stream 2.

UPDATE 15:20 - Președintele Dumei de stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin, îi averizează pe liderii Uniunii Europene că "a venit momentul adevărului" și "au două căi de ieșire din criza energetică" - eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și prin pornirea gazoductului Nord Stream 2, scrie Reuters.

UPDATE 15:12 - Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a lansat un nou atac împotriva Occidentului. Aceasta a afirmat că „radiația n-are nevoie de o viză” să treacă granițele în contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor. 

UPDATE 13:30 - Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, care s-a stins din viață în noaptea de 30 spre 31 august 2022, la vârsta de 91 de ani, a fost şocat şi bulversat de războiul din Ucraina în ultimele sale luni de viaţă şi a fost devastat din punct de vedere psihologic în ultimii ani de înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, a declarat joi translatorul său, Pavel Palajcenko, relatează Reuters.

UPDATE 13:00 - Doi militari ruși sunt anchetați pentru „discreditarea armatei ruse”, potrivit șefului organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov, citat de Meduza.

UPDATE 12:40 - Mihailo Podoliak, consilierul președintelui  Volodimir Zelenski, îi răspunde președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a vorbit despre un nou obiectiv al „operațiunii militare speciale” din Ucraina - „eliminarea enclavei anti-ruse” de pe teritoriul ucrainean. „Ucraina e locul sfârșitului tău lipsit de glorie”, i-a transmis Podoliak lui Putin.

UPDATE 11:30 Ucrainenii au efectuat lovituri cu dronele Bayraktar în Herson.

Potrivit înregistrărilor video apărute pe rețelele de socializare, faimoasele drone Bayraktar TB2 au fost folosite pentru susținerea ofensivei din Herson.

Ucraina: În timp ce Bayraktar TB-2 este adesea folosit împotriva HVT rusești (artilerie, depozite de combustibil/muniție, echipamente EW), acestea se pot deplasa suficient de liber pentru a putea viza ținte mai mici; cum ar fi acest mortar 2B11 de 120 mm și camionul de aprovizionare, scoase, astăzi,la bătaie, în timpul ofensivei din Herson.

UPDATE 11:00 - Miniștrii de finanțe G7 vor conveni, vineri, asupra unui plan de limitare a prețurilor petrolului din Rusia, relatează Reuters.

UPDATE 10:20 - Forțele armate ucrainene au lovit, vineri, ținte aflate în regiunea Herson. Presa ucraineană relatează că un pod de cale ferată ar fi fost lovit.

UPDATE 10:00 - Rusia nu a permis accesul jurnaliştilor care însoţeau echipa de inspectori a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost de acord ca jurnalişti ucraineni şi străini să însoţească membrii misiunii AIEA la centrala nucleară ocupată de ruşi din sudul Ucrainei, pentru "ca lumea să afle adevărul", a afirmat Zelenski în mesajul său video de joi seara.

Afirmaţia sa este susţinută de imaginile transmise de televiziunea de stat rusă cu declaraţia de presă a lui Grossi în faţa centralei nucleare, în care singurele microfoane vizibile erau cele ale mass-mediei ruse. Şeful AIEA a publicat ulterior o înregistrare video pe Twitter.

UPDATE 9:00 - Armata Ucrainei: Forțele ruse continuă să sufere pierderi semnificative în sudul Ucrainei.

Comandamentul Operațional „Sud” a raportat că au ucis 102 de militari ruși și au distrus șase tancuri, un obuzier de tip Msta-B, un lansator de rachete multiplă Grad, un mortar mobil de 120 mm, opt vehicule blindate și cinci depozite de muniții pe 1 septembrie.

Armata ucraineană a mai raportat, de asemenea, că a lovit un post de control al dronelor și o zonă de traversare cu feribotul în sud.

UPDATE 8:45 - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Ucraina continuă contraofensiva în Herson.

Potrivit ISW, Ucraina continuă să vizeze logistica rusă și pozițiile cheie pentru a-și susține contraofensiva din zonă.

ISW mai raportează că, deși președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până pe 15 septembrie, acesta rămâne un obiectiv nerealist.

UPDATE 8:15 - Ministerul rus al Apărării susține că armata sa a distrus 44 de sisteme de lansatoare multiple de rachete HIMARS.

UPDATE 8:00 - Președintele Volodimir Zelenski a anulat decretele privind participarea delegației țării sale la Grupul de Contact privind Donbasul.

Grupul de contact trilateral pentru a rezolva situația din estul Ucrainei a fost format în anul 2014. Participanții săi s-au întâlnit ultima dată la începutul lunii februarie 2022, respectiv cu puțin timp înainte de debutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE 7:00 - Mai multe explozii au putut fi auzite în Melitopolul ocupat de ruși. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia