MENIU

Război în Ucraina - Ziua 189 - Situația centralei nucleare de la Zaporojie ține Europa cu sufletul la gură

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși

În cea de-a 189-a zi de război, tensiunile escaladează, îlupteze fiind concentrate în zona Herson. Contraofensiva Ucrainei prin care vrea să preia Hersonul va fi o „operațiune lentă de macinare a inamicului”, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici.

UPDATE 15:47 - Scandal în Germania: doi oficiali din Ministerul Economiei, acuzați de legături cu Rusia.

Serviciul de informații german (Oficiul federal pentru Protecția Constituției – BfV) acuză doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Economiei că au spionat pentru Rusia, transmite publicația Die Zeit. Suspecții, deocamdată neidentificați, lucrează într-un domeniu sensibil al politicii energetice și au „anomalii biografice”.

„Zeit” a scris că Ministerul Economiei a predat cazul Oficiului pentru Protecția Constituției după ce au apărut suspiciuni interne împotriva celor afectați. Oficialii au atras atenția pentru că au adoptat o poziție vizibil pro-rusă în propunerile privind politica în domeniul gazelor și al energiei. Ministerul pentru Protecția Constituției a verificat CV-urile oficialilor și a găsit „anomalii biografice”, a relatat ziarul, citând surse nespecificate din Berlin. Într-unul dintre cazuri, era vorba despre o vizită de studiu în Rusia.

UPDATE 15:30 - Silozurile de cereale din al doilea port ca mărime din Ucraina, Nikolaev, au fost lovite, marți, de bombardamentele rusești asupra orașului, provocând un incendiu care încă ardea miercuri, a anunțat Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 15:14 - Kremlinul l-a descris, miercuri, pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 91 de ani, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că "romantismul" său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica.

UPDATE 14:23 - Soldați ruși beți au deschis focul asupra ofițerilor FSB din Herson.

Procurorii militari din Rusia anchetează un incident în urma căruia soldați ruși și ofițeri ai FSB și-au pierdut viața în orașul Herson după un schimb de focuri pe fondul consumului de alcool. 

UPDATE 14:15 - Finlanda detectează radiații lângă granița cu Rusia.

În sud-estul Finlandei, o cantitate mică de izotopi radioactivi a fost găsită în probele de aer. Probele au fost prelevate în Kotka, care este separată de regiunea Leningrad de Golful Finlandei, relatează Reuters cu referire la Autoritatea de securitate nucleară și radiațiilor din țară (STUK).

UPDATE 12:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la New York pentru a participa la dezbaterea Adunării Generale a ONU, potrivit unor diplomaţi, relatează DPA, citată de Agerpres.

Această vizită ar putea fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse.

UPDATE 12:10 - Trupele ruse bombardează Energodarul - oraș situat în nord-vestul regiunii Zaporojie din Ucraina - atacul survenind pe fondul inspectorilor nucleari ONU care se mută în centrala nucleară Zaporojie, scrie The Kyiv Independent.

Yevhen Yevtushenko, șeful administrației militare districtuale din Nikopol, a numit atacul ca reprezentând o provocare la adresa părții ucrainene.

O echipă de inspectori atomici ai ONU a părăsit Kievul, pe 31 august, pentru a călători la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși. AIEA intenționează să petreacă câteva zile la Zaporojie pentru a examina și stabiliza situația, precum și pentru a stabili o reprezentare permanentă în cadrul centralei celei mai mari din Europa.

UPDATE 10:11 - O companie germană este suspectată că a furnizat componente pentru Novichok în Rusia. 

Procurorii din Germania au efectuat percheziții la firma Riol Chemie. Compania este suspectată de livrări ilegale către Rusia de componente ce pot fi folosite la crearea de arme chimice și biologice, inclusiv agentul de otrăvire Noviciok.

UPDATE 10:06 - Ucraina își continuă ofensiva împotriva forțelor Rusiei în sudul țării, împingând linia frontului înapoi „la o anumită distanță pe alocuri”, potrivit serviciilor de informații britanice, citate de The Guardian.

UPDATE 10:02 - Gazprom suspendă livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. 

După cum a avertizat cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, suspendarea va dura între 31 august și 2 septembrie din cauza unei presupuse lucrări de mentenanță.

UPDATE 50:00 - De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 230 de copii sunt dați dispăruți, iar 7.297 de copii au fost deportați. Din păcate, peste 1.114 de copii au fost răniți ca urmare a invaziei, mai scrie Ukrinform.

UPDATE 9:49 - La peste șase luni de la debutul invaziei ruse în Ucraina, oficialii de la Kremlin vin cu o nouă abordare. Aceștia susțin că Ucraina a devenit „un focar al terorismului internațional” și, prin urmare, operațiunea specială de la Nezalejnaia trebuie să-și schimbe statutul. 

UPDATE 09:44 - Gazprom suspendă livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1. După cum a avertizat cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, suspendarea va dura între 31 august și 2 septembrie din cauza unei presupuse mentenanțe.

UPDATE 9:00 - Guvernatorul Regiunii Donețk a prezentat situația operațională în regiune în dimineața zilei de 31 august. Potrivit acestuia, noaptea trecută, Kramatorsk, Sloviansk, Chasiv Yar și Kurakhove au suferit bombardamente.

În Kramatorsk, ca urmare a unei lovituri cu rachete avariat cel puțin patru clădiri înalte din partea centrală a orașului. În Slaviansk - case la cinci adrese.

În intervalul de timp menționat, sectorul rezidențial și sectorul industrial au intrat sub foc. Două clădiri de apartamente au fost avariate.

La Kurahov, rușii au ars mașini private și echipamente municipale. Cantitatea daunelor făcute este în curs de stabilire.

Rușii bat ținte civile în fiecare zi - și vor continua să o facă. Fiecare bombardament ar fi putut avea consecințe mult mai grave dacă locuitorii locuințelor afectate nu ar fi fost evacuați la timp.

Datorită evacuării în timp util, în seara trecută a rămas fără victime printre civili, în ciuda loviturilor puternice cu rachete și a distrugerilor semnificative.

06:50
Potrivit presei ucrainene, explozii puternice se aud încă din zorii zilei în Herson

06:24
Misiunea AIEA a părăsit Kievul spre centrala nucleară Zaporizhzhia

23:33
Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, au relatat marți agențiile de presă ruse, citând oficiali ai spitalului, relatează Reuters și AFP.

23:20
O vizită planificată a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este proiectată să dureze o zi, a declarat marți șeful administrației locale instalate de Rusia pentru Interfax, scrie Reuters.

-ADVERTISEMENT-

Evgheni Balitsky, care luni a declarat că nu se așteaptă la mare lucru de la vizita AIEA, a declarat agenției că inspectorii „trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi”.

Mai multe articole despre:
zaporojie razboi in ucraina rusia