MENIU

Război în Israel. Zăcământul din largul Fâșiei Gaza, posibil motiv al atacului - Miza economică secretă a conflictului sângeros

Război în Israel. Zăcământul din largul Fâșiei Gaza, posibil motiv al atacului - Miza economică secretă a conflictului sângeros

Analiștii trag semnale de alarmă și susțin că una dintre mizele războiului dintre Israel și Fâșia Gaza ar fi și zăcământul descoperit în Marea Mediterană, în largul Fâșiei Gaza. De altfel, premierul israelian Benyamin Netanyahu se așteptă la un acord pentru normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită „în următoarele luni”, acord ce nu a mai fost însă semnat. Asta după ce Arabia Saudită a amânat perspectiva sprijinită de Statele Unite ale Americii de normalizare a relațiilor cu Israel. 

În urmă cu doar câteva luni, Israelul anunța cu optimism decizia ca zăcământul de gaze naturale din largul Fâșiei Gaza să fie dezvoltat, sub rezerva unei coordonări în materie de securitate cu Autoritatea Palestiniană și cu Egiptul. Presa israeliană a relatat atunci că înalți oficiali de securitate israelieni și palestinieni chiar discutau despre potențiala dezvoltare a câmpului de gaz. Deciziile veneau însă după mulți ani de la descoperire.

Aceasta este o zi în care auzim despre o cantitate imensă de gaz, în care suntem pe cale să depășim bugetul anual dual pentru a doua oară. A fost anunțat faptul că economia Israelului a crescut mai repede decât aproape orice altă economie din Occident.

GIDEON TADMORE, reprezentant Delek Energy: „Este cea mai mare descoperire a gazului natural din întreaga lume din ultimele decenii. În mod evident, vorbim despre Israel, care tocmai a pornit industria gazului natural”.

În acest sens, Israelul și Autoritatea Palestiniană au organizat o serie de summit-uri de securitate în ultimele luni, la Aqaba, în Iordania, și la Sharm El Sheikh, în Egipt.

Exploatările de gaze naturale în largul Fâșiei Gaza au fost însă un subiect aproape fără pauză în ultimele decenii. Totul din cauza frecventelor explozii din Fâșia Gaza și a confruntărilor dintre Israel și palestinieni. Tot analiștii susțin că dezvoltarea câmpului de gaze din Gaza ar fi putut genera venituri semnificative pentru Autoritatea Palestiniană.

Analiștii în domeniu susțin însă că în spatele acestui atac barbar al grupării Hamas asupra Israelului s-ar ascunde un joc mai mare ce are legătură cu exploatarea gazelor din largul Fâșiei Gaza. Și nici refuzul Arabiei Saudite de a semna acordul pentru normalizarea relaţiilor nu ar fi fost întâmplător, susțin analiștii.

De altfel, Israelul a oprit producția la unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale pe care le deține în Mediterană. Dispoziția de suspendare a producției a venit în aceeași zi în care armata israeliană a ordonat un ″asediu complet″ asupra Fâșiei Gaza, după ce mișcarea islamistă a atacat Israel. Gigantul petrolier american Chevron, operatorul zăcământului Tamar, a confirmat că a primit instrucțiuni de la Guvernul israelian să oprească producția pe perimetru, care reprezintă una dintre principalele surse de aprovizionare ale industriei și ale centralelor de producție de energie electrică din statul evreu.

Mai multe articole despre:
israel hamas conflict miza zacamant