MENIU

Răsturnare de situație. Bursele lumii în EUFORIE, la doar o zi după panica generală

Bursa din Japonia a crescut cu peste 6 procente în cursul zilei de joi

Răsturnare de situație pe piețele financiare la doar 24 de ore după ce se anunța dezastrul financiar ca urmare a alegerii lui Trump ca președinte al Statelor Unite. Atât bursele din Asia, cât și cele europene au raportat creșteri masive în cursul zilei de joi.

UPDATE. Acţiunile europene sunt în creştere puternică joi, investitorii mizând că preşedintele ales al SUA, Donald Trump va susţine sectoare precum sănătatea şi infrastructura, transmite MarketWatch. Astfel, indicele german DAX 30 se îndreaptă spre maximul anului, cu un plus de 1,2%.

Indicele pan-european The Stoxx Europe 600 a crescut joi dimineață cu 1% până la 343.55 puncte. Față de momentul de maxim pesimism de ieri, indicele a crescut cu 5.2%. În Franța, indicele CAC 40 PX1 a urcat cu 1.2%, iar în Marea Britanie FTSE 100 a crescut cu 1%.

Bursele asiatice arată joi exact pe dos în comparație cu ziua de miercuri. Bursa din Japonia a crescut cu circa 6 procente în cursul zilei de joi, indicele Nikkei recuperând dintr-un foc pierderile de ieri.

Aproape toate celelalte burse asiatice raportează creșteri între 1,2% și 2,74%, potrivit Business Insider. Indicele Shanghai Composite a crescut cu 1.34%, iar avansul indicelui Hang Seng este de 2.05%.

Analiștii sunt surprinși cât de repede s-a făcut trecerea de la pesimism la euforie, în mai puțin de 24 de ore.

Primele burse prăbușite după tsunami-ul declanșat de surpriza din alegerile americane au fost tocai cele asiatice. Indicele Nikkei din Japonia a suferit o cădere de aproape 5 procente în doar câteva ore. Și celelalte burse asiatice sunt puternic zguduite: în Hong Kong scăderea era de 4%.

Bursele americane și europene și-a revenit din deruta inițială. După semnalele inițiale legate de pierderi de 5% pentru indicii bursieri de pe Wall Street, la deschiderea efectivă a bursei scăderile nu au fost mai mari de 0,8%.

"Este uluitoare revenirea după ce ziua începuse cu o aversiune mare la risc. După cum au început sesiunile de tranzacționare, ne așteptam la ce e mai rău, dar acum pierderile inițiale s-au șters", a spus Craig Collins, de la Bank of Montreal, Londra, potrivit Bloomberg.

Mai multe articole despre:
burse Donald Trump pieţe financiare