MENIU

Răspunsul la una dintre marile dileme alimentare: de ce ne plac sucurile acidulate

Ce poate fi mai bun atunci când îți este sete decât un pahar de suc cu acid? Însă nu orice tip de băutură carbogazoasă, ci doar una proaspăt deschisă care nu a răsuflat. De ce îți plac sucurile acidulate mult mai mult decât cele răsuflate?

Probabil te gândești că este vorba despre senzația pe care bulele de acid o provoacă la nivelul papilelor gustative, dar explicația este alta. De fapt, băuturile carbogazoase nerăsuflate au un gust mai bun datorită acidului carbonic, rezultat din adăugarea dioxidului de carbon, care aparent are un gust pe care limba îl detectează și care accentuează aroma băuturii.

Cu alte cuvinte, aceste băuturi sunt făcute să aibă un gust mai bun în varianta lor carbogazoasă, iar dacă eliminăm dioxidul de carbon, gustul nu va mai fi acela cu care ești tu obișnuit.

Drept urmare, dacă luăm ca etalon un suc carbogazos, care de obicei conține mult zahăr și scoatem dioxidul de carbon din el, nu ne mai rămâne decât aroma foarte dulce, care nu este pe placul oricui.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au efectuat un studiu pe șoareci modificați genetic, astfel încât să nu poată percepe aromele dulci, amare, sărate și acre. Aceștia au descoperit că șoarecii care nu puteau simți gusturile acre nu răspundeau la carbonatare.

Ulterior, oamenii de știință au examinat de ce dioxidul de carbon declanșează receptorii de acru, cercetătorii au venit cu ipoteza că vinovată este o enzimă specială de pe suprafața celulelor care detectează gustul acru, numită anhidrază carbonică 4.

Astfel, aceștia au eliminat această enzimă și au constatat că răspunsurile gustative la dioxidul de carbon s-au redus, în timp ce restul, inclusiv cele legate de gusturile acre, au rămas neschimbate.

Băuturile carbogazoase se află pe locul doi ca nivel de consum dupa apă. Însă, acestea au un conținut ridicat de zaharuri, care cresc riscul de apariție al diabetului, a obezității și a bolilor de inimă.

Fiecare doză de suc acidulat conține între 15 și 18 lingurițe de zahăr și peste 240 de calorii. În societatea modernă, acest aport crescut de energie este dublat de lipsa activității fizice.

Sursa

Mai multe articole despre:
acid băuturi carbogazoase papile gustative