MENIU

Raport șocant: Muncitorii români, tratați ca sclavii în Germania. Salarii sub minimul legal, concedieri fără preaviz, sume excesive pentru cazare

MUncitori români in Germania. Foto: Profimedia

Raportul anual al sindicatului IG BAU din Germania pentru anul 2023 aduce în atenție o temă sensibilă și de actualitate: condițiile precare în care se află angajații sezonieri străini. Cu toate eforturile de conștientizare și reformă din ultimii ani, se constată cu regret că puține lucruri s-au schimbat în ceea ce privește condițiile de muncă ale acestor lucrători.

Lipsa asigurărilor sociale, salariile insuficiente și presiunea din partea angajatorilor pentru un program de lucru excesiv rămân obstacole majore în calea unei munci decente și a unei vieți echilibrate pentru muncitorii sezonieri. Raportul scoate la lumină aceste aspecte și pune în discuție necesitatea unor măsuri urgente pentru a asigura respectarea drepturilor acestor lucrători vulnerabili.

„În 2023, unii dintre lucrătorii sezonieri străini au lucrat din nou în condiții inacceptabile. Există o serie de reglementări speciale în munca sezonieră și angajarea prin detașare, în principal în favoarea angajatorilor: aceștia pot lua salariați cu preavize de până la 70 de zile lucrătoare și, astfel, pot economisi din contribuțiile la asigurările sociale.
Ca și în anii precedenți, problema de bază în 2023 a fost că salariul minim era, de fapt, deseori semnificativ sub salariul minim.
În plus, programul de lucru a fost prelungit de mai multe ori dincolo de limita permisă legal. Culegătorii care nu îndeplineau standardele de performanță adesea foarte înalte au fost concediați după câteva zile cu un preaviz extrem de scurt. În plus, salariile au fost plătite doar cu puțin timp înainte de plecare, ceea ce face dificilă efectuarea de verificări detaliate.
 
OMS face presiuni asupra țărilor membre să semneze rapid Tratatul Împotriva Pandemiilor. "O nouă amenințare va apărea”
 
S-a remarcat, de asemenea, că din salariile angajaților au fost deduse în mai multe rânduri costuri excesive pentru cazarea în camere cu trei și patru paturi.
În cele din urmă, ca și anul trecut, asigurarea de sănătate a fost o mare bătaie de cap. Polițele de asigurare de grup care nu oferă o protecție adecvată sunt încă foarte întâlnite. 
 
Costurile medicale sunt adesea suportate de angajați din buzunarul propriu. Raportul anual observă și un aspect pozitiv și anume calitatea cazării care s-a îmbunătățit în unele cazuri și că sistemele digitale de înregistrare a timpului de lucru sunt din ce în ce mai utilizate. 
 
Ce religie are Andreea Esca. Puțin știu că prezentatoarea tv a făcut o schimbare majoră în viața ei când s-a căsătorit

Aproape 300 000 de lucrători sezonieri lucreză anual în Germania. 80% ar fi români

Sezonul recoltei în Germania se întinde de obicei din martie până în octombrie. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, un total de aproximativ 274.700 de persoane au lucrat ca lucrători sezonieri în agricultură, scrie StiriDiaspora
 
Oficiul Federal efectuează doar un recensământ agricol la fiecare zece ani. Conform statisticilor Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la 31 mai 2023, existau aproximativ 124.000 de „angajați străini care lucrau în agricultură, horticultură și silvicultură”.
În 2023, Fair Farm Work Initiative a intrat pe teren de 47 de ori în Germania, cu un total de 18 echipe diferite și a intrat în contact direct cu puțin peste 3.300 de angajați sezonieri. A fost un număr similar de acțiuni ca în 2022. Aproximativ 80 la sută dintre angajații întâlniți au fost femei și bărbați din România. Al doilea grup ca mărime este format din polonezi cu aproximativ 10 la sută din numărul total. 
Capcanele din ofertele all-inclusive. Cum să te bucuri de toate avantajele vacanței, sfaturi de la un expert