MENIU

Prună: ”Pentru infracțiunui ale 'gulerelor albe' instanțele sunt, uneori, mai permisive”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV că, uneori ”instanțele sunt permisive cu 'gulerele albe'", adăugând că, din punct de vedere al recuperării prejudiciilor, România ”are un drum lung de făcut”. Prună a explicat, de asemenea, și situația penitenciarelor.

Modul în care se individualizeză pedepsele este "o problemă a instanțelor", a declarat Raluca Prună.  "Am să spun că este adevărat că în multe privințe, pentru infracțiuni care nu sunt grave s-au primit pedepse aspre, însă, pentru infracțiunui ale 'gulerelor albe'  există din partea instanțelor o atitudine mai permisivă. Important pentru societate nu este numai ca persoana să meargă în penitenciar, suntem într-o societate în care și pedeapsa are un rol educativ. Ce este disuasiv este recuperarea prejudiciului. Dacă luăm banii, efectul disuasiv este cu mult mai puternic”, a completat aceasta.

Ministrul Justiției subliniază că, din punct de vedere al recuperării prejudiciilor, România ”are un drum lung de făcut”. ”Este rolul ANAF aici. Există o direcție specializată în ANAF al cărei rol este recuperarea prejudiciilor. Suntem încă la sub 10% din recuperarea prejudiciilor. Locul unde trebuie să cerem mai multă rigoare este ANAF”, a adăugat Prună. 

În ceea ce privește condițiile din penitenciare, ministrul a explicat că, deși condițiile sunt precare, există mari diferențe între modul în care sunt manageriate, oferind drept exemplu pozitiv închisoarea din Timișoara.

”Sunt 29.000 de deținuți în România. Condițiile sunt precare. De când am venit, am incercat să merg cat am putut in penitenciare. Sistemul este supfinanțat și avem un deficit de 9.500 de locuri. Este pe de o partge adevarata ca avem o problema cu infrastructura, este adevărat și că nu toate sunt la fel. ”Așa DA” - la Timișoara, ”Așa NU” - Brăila. Dacă ai un regim deschis este firesc ca cel care se află în condamnare să poată munci. Este și în interesul lui, și în al penitenciarului. La Timișoara am cunoscut detinuți care plecau singuri, dimineața, să muncească. La Brăila am cunoscut deținuți care nu munciseră niciodată în patru ani, tot în regim deschis”, a mai precizat Prună.

Într-o situație chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor se află sistemul național de probațiune, a adăugat ministrul Justiției, unde sunt 45.000 de persoane în probațiune și 350 de supraveghetori, menționând, totodată, că nu suntem singurul stat membru care are aceste probleme. ”Sunt 13 miniștrii de Justiție care se adresează CE pentru a cere ca fondurile europene să fie folosite pentru infrastructura penitenciarelor”.

Raluca Prună a declarat, de asemenea, că Arhiva Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) se află în conservare la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și că a făcut o propunere în CSAT privind inventarierea acesteia și transferul ei. ”Este în conservare din 2006 la ANP, deci cumva tot în ograda Ministerului Justiției. Acum câteva săptămâni, am prezentat în CSAT o propunere ca printr-o hotărâre de Guvern nouă să creăm o comisie care să își asume răspunderea prin membrii ei să inventarieze arhiva și să o transfere cui este în drept să o primească, cel mai probabil Arhivelor Naționale", a precizat ministrul.

 

Prună: ”Modul de intrare în Magistratură, umilitor. Au existat examene în care s-a picat cu nota 10”



Mai multe articole despre:
penitenciare pruna