MENIU

Rafila, semnal de alarmă privind consumul de ANTIBIOTICE, în România: Suntem de mulţi ani pe primele locuri! Ce spune despre circulaţia bacteriilor multirezistente

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila/ Inquam Photos, Octav Ganea

România este de mai mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, oficialul guvernamental precizând că aceste lucru trebuie ţinut sub control.

Rafila a subliniat, totodată, că infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de bacteriile multirezistente pun vieţile în pericol.

„România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente. Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticile de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare. Lucrul ăsta trebuie ţinut sub control pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente. Iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol. E o mare provocare şi pentru România. Am publicat de curând proiectul Strategiei naţionale de control a rezistenţei la antibiotice, trebuie să facem paşi concreţi şi bineînţeles că unul din ei este legat de acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit News.ro.

El a subliniat că, dacă discutăm de eliberarea de antibiotice, trebuie să cunoaștem datele privind consumul real pentru că o eliberare, de exemplu, pe o reţetă simplă nu ne arată exact datele de consum.

„Noi, cu Grecia şi Cipru, suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte consumurile de antibiotice şi, din păcate, circulaţia acestor bacterii multirezistente, tot discutăm de ele, trebuie să facem ceva să aducem lucrurile sub control”, a afirmat Rafila.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.