MENIU

Radu Varia: Am călătorit pe planeta întreagă pentru a fotografia operele lui Brâncuși

<p>Radu Varia</p>

Criticul și istoricul de artă român Radu Varia, prieten al celebrului pictor spaniol Salvador Dali și singurul om în viață care a văzut toate operele lui Brâncuși, a vorbit, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, despre celebrul sculptor român Constantin Brâncuși și despre arta care a luat naștere din mâinile acestuia.

Radu Varia a explicat cum a luat naștere, în 1989, cartea intitulată "Brâncuși". 

"Povestea cărții este simplă. S-a născut întâmplător. Sunt la o masă la New York și cu diretorul Casei Editoriale pentru Cărți de Artă din America și îi spun: Dar ție nu ți-e jenă că sunteți cea mai mare casă editorială din America pentru cărți de artă și să nu aveți nici măcar o broșură cu Brâncuși? Și el stă, se gândește și spune: De ce n-o faci? Din clipa aia m-am pus și, în 2 ani de zile, a ieșit această carte. Mi-am dat seama că avem aproape toate cărțile existente despre Brâncuși. Vreo 30 toate, îmi lipseau doar 2", a spus criticul de artă.

Astfel, acesta a povestit că a călătorit în toată lumea împreună cu echipa sa pentru a fotografia toate operele lui Constantin Brâncuși.

"Mi-am format o echipă, un fotograf, asistentul lui, mi-am luat o secretară care știa atât de bine cum să stabilească relațiile cu muzeele și colecționarii și am călătorit pe planeta întreagă pentru a fotografia operele lui Brâncuși. Mi-am spus că, dacă fac un astfel de lucru, să îl fac cum n-a mai existat vreodată", și-a amintit Radu Varia.

"Ați spus că sunt unul care a văzut toate operele lui Brâncuși. Sunt unul care a pus mâna pe toate lucrările lui Brâncuși. Practic, am fotografiat toate lucrările, tot ce era de valoare. Am avut ocazia să pun mâna pe lucrări. N-am vrut să las pe nimeni să umble cu ele. Cum pussem mâna pe atât de multe lucrări de piatră de Brâncuși, pot spune că ele par că au o continuitate extraordinară. Realitatea este că este un adevăr și o iluzie în asta. Așa cum este mâna noastră, dacă te uiți ai impresia că este continuă, dar are niște articulații. Așa e și cu operele lui Brâncuși", a continuat acesta.

Totodată, criticul și istoricul de artă a răspuns și la întrebarea "De ce e important Brâncuși?". 

"De ce e important Brâncuși? Ce a făcut Brâncuși de e atât de important? Brâncuși este cel care a închis ciclul grec al sculpturii. Înțeleg prin asta acel ciclu al sculpturii în care omul e măsura tuturor lucrurilor. Brâncuși și-a creat un limbaj atât de simplu, atât de eficace, încât în modul acesta, prin limbajul pe care l-a creat, referindu-se la Egiptul Antic, a creat o artă care nu seamănă cu nimic de acum 4.000-5.00 de ani", a conchis Radu Varia.

Mai multe articole despre:
istoric Brâncuşi radu varia critic arta