MENIU

RADET: Vom reclama în instanță că ELCEN încarcă factura bucureștenilor

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a anunțat, joi, reclamarea în instanță că ELCEN încarcă factura bucureștenilor în ceea ce privește agentul termic, în condițiile în care "Legea energiei interzice subvenția încrucișată între costurile aferente producției de energie termică și cele aferente producției de energie electrică". RADET suspectează faptul că "în Capitală, ELCEN transformă parte din costurile de producție a energiei electrice pe costurile de producție a energiei termice".

"Prețul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care în curând vom depune o acțiune la instanță prin care vom reclama că ELCEN face o subvenție încrucișată, transferând o parte din costurile de producție a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenția încrucișată între costurile aferente producției de energie termică și cele aferente producției de energie electrică. În esență, noi suspectăm că în Capitală ELCEN transformă parte din costurile de producție a energiei electrice pe costurile de producție a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureștenilor", a spus Dumitrașcu, într-o conferință de presă.

În acest context, Gabriel Dumitrașcu a menționat că reglementările ANRE precizează că prin cogenerare costul agentului termic este cu cel puțin 10% mai ieftin decât dacă se generează agent termic, într-o sursă separată ce produce numai energie termică.

"Avem în București la Casa Presei Libere o centrală termică administrată de RADET care are un preț aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN prețul aprobat pe gigacalorie este de 230 de lei. 10% din 230 înseamnă 23 de lei în minus față de actualul preț. Constatăm că o centrală termică clasică are 218 (n.r. de lei), în timp ce ELCEN are 230. Este limpede că ceva este în neregulă, că se practică o subvenție încrucișată între componenta electrică și cea termică. Prețul gigacaloriei față de acest 230 de lei aprobat de autorități pentru ELCEN ar trebui să fie cu cel puțin 30, 40% mai mic pentru a respecta regula cogenerării de înaltă eficiență", a mai spus Dumitrașcu.