MENIU

Putin pierde teren la el acasă. Cine îl numește "idiot" pe liderul de la Kremlin

Proteste față de moblizarea lui Putin - imagine de arhivă

Tot mai multe voci din Rusia încep să se ridice împotriva președintelui Vladimir Putin ca urmare a deciziei de a invada Ucraina, fapt ce a făcut ca țara să fie drastic sancționată de comunitatea internațională și a produs, de asemenea, un exod de neimaginat, asta după ce aproximativ 1 milion de ruși au fugit de mobilizarea parțială. De data aceasta, cei care îl critică pe numărul 1 de la Kremlin sunt chiar veteranii militari ruși, care nu se sfiesc să îl numească pe Putin "idiot". 

Unul dintre cei care îl critică pe președintele rus și războiul său falimentar este Vitali Votanovski. Retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel, acesta seste în prezent un activist politic vehement, fiind reținut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaţilor ruşi morţi, relatează Ziarul de Iași.

El a declarat pentru Moscow Times: „Putin a distrus cu propriile sale mâini resursele de mobilizare militară ale ţării şi acum acest idiot s-a băgat singur în război cu întreaga lume. A creat circumstanţe în care nu putem câştiga.”

Nikolai Prokudin, în vârstă de 61 de ani, care a servit în armata sovietică în Afganistan, a declarat că veteranii nu sunt de acord cu ce se întâmplă şi admite că majoritatea oamenilor care mai creditează politica Kremlinului „sunt păcăliţi de propagandă”.

Anul trecut, el a fost coautor al unei petiţii împotriva potenţialului război cu Ucraina, împreună cu fostul ofiţer de informaţii sovietic Serghei Guliaev.

Kremlinul a încercat să reprime disidenţa prin arestarea tuturor celor care îndrăznesc să critice războiul sau pe Putin, dar acest lucru nu i-a descurajat pe militarii cu experienţă de război. 

Căpitanul în retragere Nikolai Smişliaev, 64 de ani, a fost condamnat în luna mai pentru „discreditarea armatei" prin postarea online a unor imagini antirăzboi şi a fost obligat să plătească o amendă.