MENIU

Pungile de la raioanele de fructe și legume vor fi taxate cu 15 bani

De luna viitoare, pungile din plastic, fără mâner, ce se găsesc, de obicei, la raioanele de fructe şi legume NU vor mai fi gratuite. Reprezentanții centrelor comerciale spun că cei care vor plăti eco-taxa de 15 bani vor fi clienții. Ministerul Mediului îi contrazice și dă asigurări că românii NU vor plăti pentru aceste pungi şi că aceste costuri ar urma să fie suportate de retaileri. 

Autoritățile susțin că măsura este esențială pentru reducerea consumului de pungi din plastic, ce au un impact devastator asupra mediului. 

"Nu vor plati romanii, ci retailerii, de aceea mulți dintre ei au și început să înlocuiască aceste pungi subțiri", spune Grațiela Gavrilescu.

Reprezentanții centrelor comerciale spun că eco-taxa va fi suportată de clienți. 

"În prima fază ne focusăm să vedem dacă putem să înlocuim acele pungi care sunt din plastic cu cele biocompostabile. Noul OUG de fapt impune acea eco taxa de 0,15 bani asta se va reflecta oarecum pe bonul de casa.", spune reprezentantul unui lanț comercial.

Guvernul a aprobat majorarea eco-taxei de la 10 la 15 bani încă în luna iunie. Tariful se va aplica tuturor tipurilor de astfel de produse, indiferent de formă sau grosime, cu excepția celor biodegrabile.

De la 1 ianuarie 2019, autoritățile au interzis comercializarea pungilor cu mâner din plastic. În locul lor au fost introduse săculețele biodegradabile. 

Mai multe articole despre:
pungi ecotaxă