MENIU

Când se reiau ostilităţile între PSD şi ALDE în "războiul gazelor" din Marea Neagră

<p>Legea offshore</p>

PSD şi ALDE au căzut de acord asupra legii offshore care a încins spiritele în Coaliție, iar discuţiile concrete vor fi reluate săptămâna viitoare, în comisiile din Parlament, informează Realitatea TV.

ALDE a cedat și acceptă pragul impus de PSD, adică 30% pentru deducerea din impozitul pe profit.

De asemenea, 50 la sută din producţia de gaz din Marea Neagră se va tranzacţiona pe bursa din România. Decizia a fost luată după o întâlnire a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu cu reprezentanţii ALDE - Andrei Gerea şi Toma Petcu.

Săptămâna viitoare proiectul va fi discutat şi în comisiile reunite de specialitate din camera Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu a precizat că, în principiu, comisiile reunite vor avea o şedinţă marţea viitoare pentru a discuta aceste modificări.

„Coaliţia PSD-ALDE va trece această lege aşa cum am discutat şi astăzi şi dacă tot vorbeau ceilalţi de solidaritate şi de interesul naţional sunt foarte curios să-i vedem şi marţea viitoare la şedinţa comisiilor reunite şi, eventual, când se va vota, pentru că chiar vorbim de interesul naţional şi nu de interesul unui preşedinte", a mai spus Suciu.

Fostul ministru al energiei Toma Petcu (ALDE) a spus că discuţia nu a pornit de la procente, ci de la faptul că „o serie de aspecte tehnice, foarte importante în procedura de autorizare a proiectului, nu erau conforme cu ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, astfel încât proiectul să se implementeze fără probleme".

Camera Deputaţilor a decis pe 3 octombrie, cu 210 voturi "pentru" şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore.

Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. PSD a fost de acord cu propunerea, potrivit liderului grupului deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu. Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat săptămâna trecută raportul asupra legii offshore.

Tot săptămâna trecută companiile din domeniu le-au transmis că nu vor continua investițiile dacă legea va rămâne în forma dorită de Liviu Dragnea.

Legea se află pentru a doua oară în Parlament după ce o primă formă adoptată în iulie a fost retrimisă pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Acea formă a fost prezentată și asumată chiar de Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Forma adoptată a luat pe surprindere atât deputații, cât și companiile. Mulți dintre deputați au aflat ce votează abia în ziua adoptării, după ce principalele amendamente au fost prezentate de Liviu Dragnea.

Mai multe articole despre:
gaze Marea Neagra legea offshore