MENIU

PSD, atac-fulger la UDMR pe tema „alocațiilor diferențiate”! ANUNȚ despre noul PROIECT pentru majorarea la 300 și 600 de lei

PSD, atac-fulger la UDMR pe tema „alocațiilor diferențiate”! ANUNȚ despre noul PROIECT pentru majorarea la 300 și 600 de lei

PSD atacă UDMR pe tema alocațiilor diferențiate pentru copii! Social-democrații solicită UDMR să renunţe la propunerile neconstituţionale privind alocaţiile pentru copii şi să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare. În plus, PSD anunță că va depune joi, în Parlament, un nou proiect de majorare a alocațiilor.

UDMR ar trebui să se opună intenţiei PNL şi USR-PLUS de amânare a majorării alocaţiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 şi să militeze pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri, a transmis PSD, marți, într-un comunicat de presă.

„Dacă UDMR nu reuşeşte acest lucru în cadrul coaliţiei de guvernare, atunci trebuie să voteze proiectul de lege pe care PSD îl va depune joi în Parlament cu privire la mai multe măsuri adresate familiilor cu copii, printre care se află şi creşterea alocaţiilor de la 300 de lei, respectiv la 600 de lei, pe lună”, mai spun social-democrații.

Senatorul Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD, a anunțat săptămâna trecută că social-democrații vor depune un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii la nivelul adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi.

PSD reaminteşte că, prin Decizia 277/2006, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii, admiţând în acest sens o excepţie de neconstituţionalitate, întrucât „norma constituţională înscrisă în capitolul II privind drepturile şi libertăţile fundamentale nu prevede şi nu permite, în definirea subiecţilor dreptului la alocaţiile acordate de stat, nici o altă condiţie în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii.”

De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării Csaba Asztalos a exprimat anterior o poziţie prin care a subliniat că acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiţie pusă de Constituţie pentru a beneficia de alocaţie este de a fi copil, transmite PSD.

Poziția social-democraților vine după ce Kelemen Hunor, vicepremier și lider al UDMR, a anunţat luni că a propus coaliţiei ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a declarat liderul UDMR, luni, la Parlament. 

Alocațiile diferențiate „nu sunt în regulă”, „trebuie să fie egale” pentru toți copiii, avertizează și fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, într-o intervenție la Realitatea PLUS, pentru că „alocația este a copilului, nu a părintelui”.

Reamintim că majorarea alocațiilor propusă pentru 1 iulie a fost respinsă, marți, de deputații din Comisia de muncă iar proiectul OUG 123/2020 care prevede creșterea acestora în cinci etape merge la votul final, miercuri, în Camera Deputaților. La începutul lunii, și premierul Florin Cîțu a anunțat că în afară de majorarea de la 1 ianuarie 2021 nu va mai avea loc încă una de la 1 iulie pentru că u sunt bani la buget, precizând că următoarea va avea loc la începutul anului 2022.

 În prezent, după majorarea de la 1 ianuarie 2021, alocația este de 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap și de 214 lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.