MENIU

Proteste masive anti-Orban în Ungaria

Protest Ungaria

Protest Ungaria. Zeci de mii de manifestanţi au contestat sâmbătă, la Budapesta, sistemul electoral din Ungaria, care a asigurat victoria Fidesz - partidul naţionalist de dreapta al premierului Viktor Orban - în alegerile parlamentare de duminica trecută, relatează DPA şi Reuters.

Protest Ungaria.  Cu sloganul "Noi suntem majoritatea", protestatarii au cerut renumărarea voturilor, modificarea legii electorale şi apărarea libertăţii presei.

Protest Ungaria. Organizatorii nu sunt afiliaţi niciunui partid politic, menţionează DPA.

Într-o postare pe Facebook înainte de protest, organizatorii au cerut o renumărare a voturilor, o presă liberă, o nouă lege electorală, precum şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie. Mulţi dintre protestatari fluturau steagul naţional al Ungariei, marşul pornind de la Opera din Budapesta către Parlament.

Protest Ungaria.  Fidesz a obţinut 49,9% din voturi la alegerile generale din 8 aprilie, iar potrivit sistemului electoral ungar şi-a asigurat astfel 133 de mandate parlamentare din cele 199, adică o majoritate de două treimi, care îi permite inclusiv să modifice Constituţia.

Mai multe articole despre:
Ungaria Viktor Orban proteste ungaria