MENIU

Procurorul general acuză "atacuri mediatice" 238 plângeri penale în dosarul ,,Gaze pentru Diaspora''

Augustin Lazar
<p>Inquam Photos</p>

Parchetul General a actualizat bilanțul plângerilor depuse de românii agresați de jandarmi la protestul din 10 august: acesta a ajuns la 238, fiind efectuate până în prezent 106 audieri. Protestatarii agresați de jandarmi la mitingul din Piața Victoriei vor putea depune plângere și în weekend.

Augustin Lazăr denunță atacurile mediatice la adresa procurorilor care investighează violențele jandarmilor de la mitingul din 10 augus.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie avertizează asupra pericolului generat de atacurile sistematice, din media, la care sunt supuşi unii procurori care instrumentează dosarele aflate în atenţia opiniei publice", se spune într-un comunicat al Parchetului general.

Numărul plângerilor din partea persoanelor care au participat la protestul din 10 august şi care au fost înregistrate până vineri a ajuns la 238, fiind efectuate până în prezent 106 audieri în dosarul privind anchetarea evenimentelor respective, în care au fost rănite mai multe persoane, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Stirea inițială:

Procurorii Parchetului Militar vor putea primi plângeri şi informaţii relevante pentru ancheta privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, din Piața Victoriei, şi sâmbătă şi duminică. Participanţii la miting se pot prezenta la sediul structurii de parchet în intervalul orar 9:00 - 14:00, potrivit unor surse citate de mediafax.ro.

Până acum, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane.

Cel puţin 440 de persoane - atât protestatari, cât şi jandarmi -, au fost rănite la mitingul Diasporei din data de 10 august, după ce Jandarmeria a folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. De altfel, echipajele SMURD au refuzat să mai intre în zonă, din cauza aerului irespirabil.

Peste 110.000 de oameni şi-au strigat disperarea în stradă, în faţa Executivului, deşi premierul României, Viorica Dăncilă, se afla în concediu.

În acea seară, în jurul orei 23:00, Jandarmeria a primit ordin să evacueze Piaţa în forţă, iar la nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă COD ROŞU gradul IV. Din acel moment, lucrurile au degenerat şi protestul a devenit unul de o violenţă fără precedent. Într-un mesaj transmis târziu în noapte, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" intervenţia brutală a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne să dea "urgent" explicaţii.

INCIDENTE grave la Mitingul Diasporei. Piața Victoriei, evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți

Mai multe articole despre:
proteste Parchetul Militar