MENIU

Protest #Rezist, duminică seara în Capitală. Mesaje anti-PSD proiectate pe Muzeul de Artă

<p>Protest Rezist, 15 aprilie</p>
<p>Protest Rezist, 15 aprilie</p>
<p>Protest Rezist, 15 aprilie</p>

Mai multe sute de bucureșteni s-au strâns duminică seara în fața Muzeului de Artă, unde au proiectat mesaje cu laser în cadrul mișcării #Rezist. Protestul a venit ca reacție la faptul că vineri seară, în timpul festivalului de lumini Spotlight, un tânăr care a făcut același lucru a fost reținut de poliție. 

Un protest a avut loc, duminică seara, în fața Ministerului de Interne și al Muzeului de Artă al României, după ce vineri un tânăr care a roiectat mesajul #rezist pe Muzeul de Artă a fost reținut și amendat de autorități.

Zeci de oameni au proiectat, aseară, mesaje pe aceeaşi clădire, indignaţi de decizia oamenilor legii. Protestatarii au scandat şi mesaje împotriva coaliţiei de guvernare.

După aproximativ un an şi jumătate de experienţă în ceea ce priveşte protestele faţă de măsurile luate de coaliţia de guvernare, oamenii găsesc noi metode de a manifesta.

De data aceasta, în contextul festivalului Spotlight, care a avut loc în Capitală, protestatarii au proiectat mesaje luminoase pe faţada Muzeului Naţional de Artă. Oamenii s-au strâns, în primul rând, pentru a-şi arăta indignarea cu privire la decizia poliţiei de a amenda un tânăr care sămbătă seară a proiectat mesajul ,,#rezist# pe aceeaşi clădire.

"Cristian Mihai Dide, un tânăr din București care a participat de-a lungul timpului la mai multe proteste îndreptate împotriva guvernelor PSD-ALDE și împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost încătușat, arestat și dus la secția de poliție, deoarece a proiectat mesajul #REZIST pe Muzeul de Artă și pe Monumentul Revoluției din centrul Bucureștiului în timpul festivalului luminii "Spotlight", organizat de Primăria Capitalei.

Drept răspuns, duminică, ora 21:30, ne strângem în fața Muzeului de Artă, unde proiectăm mesaje. Vino cu un laser verde, roșu, sau cu o lanternă. #lumineazaorasul

Dacă nu ai laser, vino oricum, proiectăm lumina cu led-urile telefoanelor. Este important să fim sute de persoane care participăm și luminam clădirea", se arată pe pagină de Facebook a evenimentului.

Protestatarii au proiectat mesajul "Vă vedem" pe clădirea Palatului Regal.



Ce spune Poliția?

Mesajul #rezist a fost proiectat pe clădirea Muzeului de Artă dintr-un balcon al unei clădiri din apropiere vineri seara, când pe Calea Victoriei erau sute de persoane adunate să vadă proiecțiile realizate în timpul Spotlight.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarcă, "în seara de 13 aprilie, în jurul orei 22:00, prin sistem 112 a fost sesizat faptul că pe clădirea Muzeului de Arta sunt proiectate imagini".

"La fața locului s-a deplasat un echipaj de ordine și siguranță publică al Secției 3 Poliție, care pe terasă de la etajul 8 al unei clădiri din proximitatea muzeului, a depistat un bărbat care realiză proiecția. Întrucât acesta a refuzat să se legitimeze și a avut un limbaj injurios, a fost imobilizat și condus la secția de poliție, unde, după identificare, a fost sancționat contravențional", a precizat Sarcă.