MENIU

PROTEST la Tribunalul București față de clasarea definitivă a dosarului 10 August. Mesajul protestatarilor: „Ruşine, Justiţia Română! Ne vedem la CEDO” - VIDEO

Dosarul 10 august / NQUAM - Octav Ganea
Dosarul 10 august / NQUAM - Octav Ganea
Dosarul 10 august / NQUAM - Octav Ganea

A fost protest în faţa Tribunalului Bucureşti, după decizia în dosarul 10 august. Protestatarii au venit cu mesajul „Ruşine, Justiţia Română! Ne vedem la CEDO”, faţă de decizia judecătorului Daniela Isabela Miheţ, de la Tribunalul Bucureşti, de clasare definitivă a dosarului 10 August.

„Astăzi justiţia din România şi-a arătat faţa întunecată. Am ieşit în stradă pentru a apăra independenţa justiţiei, am fost gazaţi şi loviţi, pentru ca un judecător să îşi bată joc de noi şi să îi salveze pe vinovaţi. Niciun şef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea şi rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, aşa că ne vom adresa Curţii Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu.

Protestatarii de la mai multe organizații civice au adus fotografii cu „vinovații” decizionali de represiunea din 10 august, printre figuri regăsindu-se miniștri și jandarmi.

Oamenii au strigat: „10 august, nu uităm”, „Nu plătim judecători să salveze infractori”.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis, marți, că dosarul 10 august nu poate fi redeschis, așa cum au cerut procurorii DIICOT. "Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosar 2122/DP/2019", se arată în decizia magistraților.

În vara anului trecut, la aproape 2 ani de la mitingul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul demarat la 10 august. Procurorii DIICOT susțineau, la acea vreme, că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT susținea și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Mai multe articole despre:
10 august protest