MENIU

Protest în Piața Victoriei împotriva Ordonanțelor "fatale pentru statul de drept". TENSIUNI și nervi

Protest în Piața Victoriei

Strada păzește Guvernul. Peste 200 de români protestează în Piața Victoriei. Oamenii cer executivului să nu adopte ordonanța care îi salvează pe politicienii corupți. UPDATE. Poarta de intrare în Guvern este blocată de protestatari, jandarmii au adus garduri de protecție. Se scandează "Cuib de hoți și de mafioți".

Un protest anti-guvernamental a început miercuri după-amiază, la ora 16.00, în Piața Victoriei din Capitală, în paralel cu ședința de guvern unde se așteaptă adoptarea pe ascuns a două ordonanțe pe codurile penale și pe completurile de cinci judecători.

UPDATE 18,15. Protestatarii au ajuns aproape de poarta Guvernului, pe unde urmează să iasă miniștrii, oamenii au blocat o bandă din carosabil, iar jandarmii au adus garduri de protecție. Se scandează "Cuib de hoți și de mafioți", informează corespondentul Realitatea TV.

Manifestația, intitulată "Pericol iminent de OUG coduri penale! Ieșim în stradă!", a început la ora 16:00, exact la ora la care Executivul se întrunește în ședința.

Mobilizarea la protest s-a făcut pe Facebook: "La ora 16:00, vom fi în fața Guvernului pentru a transmite un semnal clar prim-ministrului României că o eventuală adoptare a unei ordonanțe nu va rămâne nesancționată și că vom protesta până la căderea Guvernului. Vino și tu, e în pericol România și parcursul ei democratic european!

Toate informatiile publice și pe surse indică în mod credibil că Guvernul Dăncilă pregătește adoptarea astăzi, în ședința de guvern de la ora 16:00, a unei ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale în sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescripție sau extinderea termenului pentru recursul în anulare.

Modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestatarii atrag atenția că "o astfel de modificare este fatală pentru statul de drept în România și va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformând România în paria Europei".

"Consecințele pentru români și România sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunăstării românilor, slăbirea poziției României în UE și NATO, îndepărtarea de valorile democratice europene și virarea către spațiul estic al autocrației, sărăciei și abuzului de putere. Ne vedem în Piața Victoriei!", se mai spune în postare.

Viorica Dăncilă, atac fără precedent contra UE şi a celor mai importante state europene

La începutul ședinței de guvern de miercuri, premierul Viorica Dăncilă a lansat un atac făţiş la adresa instituţiilor europene şi a celor mai importante state UE. Şefa Guvernului a contestat atât criticile venite din partea liderilor europeni Frans Timmermans şi Antonio Tajani, precum şi la adresa celor 12 state europene care s-au declarat îngrijorate de intenţiile autorităţilor de a opera noi modificări în Justiţie.

Mai multe articole despre:
proteste protest anticorupţie OUG Justiţie