MENIU

Promisiune controversată privind pensiile în programul de guvernare al PNL

Promisiune controversată în programul de guvernare al PNL. Liberalii se angajează să majoreze treptat contribuția la Pilonul 2 de pensii, administrat privat. Problemele apar când trebuie să explice cum vor face acest lucru.

O variantă ar fi scăderea contribuției la pilonul 1 de pensii. Dar ministrul propus să ocupe acest portofoliu a spus la audierile de ieri că nu va merge pe acest scenariu.

Ministrul propus al Muncii a vorbit în fața comisiilor de specialitate despre ce intenții are guvernul PNL în privința Pilonului II și III de pensii.

Liberalii își doresc să majoreze procentul din contribuțiile sociale care este livrat către Pilonul II. Ei nu intenționează, însă, să majoreze contribuția socială, ceea ce înseamnă că e posibil să scadă contribuția virată către Pilonul I.

Social-democrații avertizează că ar putea apărea probleme aici: s-ar reduce suma care se strânge la Pilonul I de unde se plătesc pensiile publice, un fond de pensii oricum aflat pe deficit.

Violeta Alexandru a subliniat faptul că după ce va avea acces din postura de ministru la informaţiile privind fondurile de pensii, va prezenta și un punct de vedere tehnic.

Ministrul propus de PNL pentru Muncă, Violeta Alexandru, a susţinut că ridicarea contribuţiilor la Pilonul II nu va afecta plata normală a pensiilor către beneficiari.

„Intenţia noastră este într-adevăr să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii, vom face calcule în acest sens pentru a veni cu o soluţie asupra unei creşteri graduale. Aş vrea să pun capăt oricăror speculaţii cu privire la faptul că acest lucru ar împiedica cu ceva încasarea pensiilor de către cetăţenii români, e adevărat că avem îngrijorări la finalul guvernării PSD cu privire la deficitul din Pilonul I de pensii, ministrul de Finanţe se va aplica cu rigoare asupra acestui lucru, este doar una din informaţiile pe care le avem, probabil mai sunt şi altele, dar cu siguranţă intenţia noastră este ca, în paralel cu încurajarea muncii şi în paralel cu încurajarea tuturor celor care sunt apţi de muncă să intre în activitate pe baza unor contracte legale, tot la fel ne propunem e să încurajăm populaţia să aibă economii, să ia în considerare un mod activ depunerea de contribuţii inclusiv în Pilonul III de pensii, astfel încât să beneficieze la sfârşitul unei activităţi pe durata vieţii de resursele necesare pentru o bătrâneţe liniştită, în baza contribuţiilor juste pe care le-a achitat pe durata vieţii active", a declarat Violeta Alexandru.

Mai multe articole despre:
pilonul II de pensii