MENIU

Proiect de lege: laşi casa, scapi de datorii

Băncile vor fi obligate să ia măsuri de restructurare a creditelor fără costuri suplimentare pentru restanțieri, potrivit unor prevederi din noua lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile, propusă de ANPC, pe baza unei directive europene.

Potrivit proiectului, ceditorii vor evita cu toate mijloacele posibile executarea silită a debitorilor cu credite imobiliare care nu îşi pot achita ratele şi se vor mulţumi să primească doar garanţia înapoi şi să stingă creanţa faţă de client.

Proiectul are ca dată de aplicare martie 2016 şi priveşte doar contractele de credit încheiate după intrarea în vigoare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a publicat proiectul de lege pentru implementarea Directivei 2014/17/UE. Proiectul de act normativ, ce va fi trimis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului, vine cu o serie de noi măsuri de protecţie a debitorilor cu credite ipotecare.

Băncile vor fi obligate să reducă penalităţile în cazul în care debitorii au probleme la plata ratelor şi să ia măsuri de restructurare a creditelor fără costuri suplimentare pentru aceştia.

Doar după ce depun toate diligenţele de a ajuta clienţii vor putea băncile să treacă la executarea silită. Chiar şi în acest caz, dobânzile penalizatorii sunt reduse şi creditorii, fie bănci, fie societăţi de recuperare a creanţelor, vor trebui să se mulţumească cu sumele încasate din vânzarea garanţiei pentru a stinge creanţa. Mai multe pe Economica.net.

Mai multe articole despre:
datorii credite credit ANPC