MENIU

Programul Start-Up Nation, afectat de criza politică? Ce suma primește fiecare beneficiar

Aproximativ 8.000 de useri s-au înregistrat, până la acest moment, în programul Start-Up Nation, fiind depuse, în acelaşi timp, circa 3.000 de planuri de afaceri, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, potrivit agerpres.ro.

'Înscrierile în programul Start-Up Nation au început în data de 15 iunie şi până în acest moment avem aproximativ 8.000 de useri care şi-au creat cont şi undeva la 3.000 de planuri de afaceri depuse. Nu zic că este un rezultat bun sau rău. Mă aşteptam la mai mult, dar trebuie să iau în calcul foarte clar că toată criza politică a picat pe lansarea programului Start-Up Nation. După două zile de la lansare, a început criza. Au fost foarte mulţi oameni care ne-au întrebat dacă se mai face programul. Am răspuns şi vă spun şi vouă se face programul Start-Up Nation, deja au început discuţiile pe rectificare şi noi am cerut suma maximă alocată. Există spaţiu bugetar şi mai avem două săptămâni pentru înscriere', a spus Laufer. 

Pe de altă parte, ministrul a precizat că, în cadrul şedinţei de Guvern din 30 iunie, va fi prezentat Programul pentru internaţionalizare a firmelor româneşti, precum şi o Ordonanţă de Urgenţă privind transformarea oficiilor teritoriale din cadrul ministerului de resort în agenţii şi deschiderea inclusiv a unei agenţii în Bucureşti. 

Programul Start-Up Nation a devenit activ pe data de 15 iunie, la ora 10:00, cu o alocare de 1,7 miliarde lei din surse bugetare naţionale şi fonduri europene. Suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei. 

Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimează finanţarea a 10.000 de start-up-uri, care vor crea cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă. 

Pentru a beneficia de acest program, prima condiţie este înfiinţarea unei societăţi comerciale după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiţie este crearea a cel puţin un loc de muncă pe care antreprenorul să îl menţină pentru o perioadă de doi ani. 

Consiliul Naţional al IMM-urilor în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi cu sprijinul BCR, organizează, vineri conferinţa 'Finanţări pentru IMM-uri şi întreprinderi sociale prin programele operaţionale'. 

Conferinţa are ca scop prezentarea instrumentelor financiare alocate IMM-urilor şi întreprinderilor sociale prin programele operaţionale şi identificarea mecanismelor de valorificare a acestora, axându-se asupra următoarelor tematici: prezentarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor, prezentarea instrumentului FEIS, bune practici în valorificarea oportunităţilor de finanţare europene, propuneri şi recomandări de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene şi prezentarea Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri (POIMM).

Mai multe articole despre:
înscrieri Ilan Laufer Start-up nation