MENIU

Programul Rabla pentru electrocasnice, pe ultima sută de metri. Când începe distribuirea de vouchere

Se dă startul programului Rabla pentru electrocasnice!

Se dă startul programului Rabla pentru electrocasnice! Românii care vor să-și schimbe frigiderul, mașina de spălat, televizorul sau chiar laptopul vor primi în schimbul lor vouchere pentru a-și cumpăra aparatură nouă și performantă. Bugetul aproape că s-a dublat anul acesta, ajungând la 75 de milioane de lei. 

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat, miercuri, că ordinul prin care se lansază Programul Rabla pentru electrocasnice va fi emis săptămâna aceasta.

Totodată, el a mai adăugat că programl ar urma să fie operațional „poate începând de vineri, că tot e Vinerea Verde”. De menționat este faptul că, la finele lunii aprilie, ministrul Mediului preciza că programul va avea trei subcategorii, pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Mai exact, ministrul susținea că programul se va axa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii: mașini de spălat, frigidere, dar și tablete, laptopuri și televizoare.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri. Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore”, a spus Barna Tanczos, la un post TV.

Acesta a mai adăugat că ultima fază a proiectului, care va fi după două săptămâni de la lansare, va cuprinde mașinile de spălat rufe, dar și aparatele de aer condiționat.

„În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

În cazul laptopurilor, finanțarea este de 500 lei, în cazul aerelor condiționate, frigiderelor, televizoarelor sau a mașinilor de spălat vase valoarea este de 400 de lei.

Pentru tablete și mașini de spălat rufe, există finanțare nerambursabilă de 300 de lei, pe când la aspiratoare există o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.