MENIU

PROGRAMUL CASA VERDE. 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finanțare

Aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finanțare prin programul Casa Verde.

Aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finanțare prin programul Casa Verde. Din bugetul total necesar pentru proiectele de apă și canalizare aflate în derulare (1 miliard lei), AFM va finanța, în 2014, aproximativ o treime, adică 305 milioane lei.

"Încă de la preluarea acestui mandat am anunțat că una dintre prioritățile mele o reprezintă deblocarea și finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se află, în prezent, blocate în anumite faze. Este vorba de un program la care țin foarte mult și care s-a bucurat, la vremea respectivă, de o importantă susținere din partea autorităților, a societății civile și a opiniei publice. Așadar, în sesiunea de depunere a dosarelor deschisă în perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un număr total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză. Am decis să fie analizate urgent și aceste dosare", a spus ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

Potrivit acestuia, analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea sosirii lor la Administraţia Fondului pentru Mediu, de la agenţiile locale pentru protecţia mediului.  Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finanţare.

Până în acest moment, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse.
"Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate în 2011 și 2012, iar în acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent au fost decontate un număr de 5.347 cereri în valoare totală de 32,2 milioane lei. Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna începând de săptămâna aceasta. Toți solicitanţii vor fi contactaţi de către autoritățile din teritoriu, în vederea contractării.
Asta înseamnă că, din programul Casa Verde aflat în derulare, anul acesta vom contracta finanțări pentru 13.000 de cetățeni. Așa cum prevede regulamentul, contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării", a spus Korodi.

De asemenea, acesta a precizat că cei care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul vor avea această posibilitate. "Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficiența pentru fiecare sistem instalat să fie maximă. Vorbim despre un program care, pe lângă beneficiile clare de protecție a mediului și reducere a consumului de energie termică, aduce un avantaj cert direct în buzunarul beneficiarilor, tradus prin reducerile facturii pentru încălzire. La momentul lansării programului, în 2008, vorbeam despre o economie de până la 30% la încălzire și până la 60% la apa caldă pentru beneficiarii programului", s spus Korodi.





Mai multe articole despre:
Ministrul Mediului Casa Verde CASA VERDE PROGRAM