MENIU

PROFILUL judecătorului STAN MUSTAŢĂ. Cele mai CONTROVERSATE DOSARE

PROFILUL judecătorului STAN MUSTAŢĂ. Cele mai CONTROVERSATE DOSARE

Cazul lui Dan Voiculescu nu este singurul dosar controversat în care apare numele magistratului Curţii de Apel Bucureşti, ridicat dimineaţă de procurorii DNA. Magistratul Stan Mustaţă i-a mai judecat, printre alţii, pe fostul manager al Clubului Steaua, Mihai Stoica, dar şi pe edilul Constanţei, Radu Mazăre.

La începutul lunii aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a făcut o cerere de recuzare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de inchisoare cu executare. Cererea i-a fost respinsă şi a venit la pachet cu o nouă amânare în dosarul lui Voiculescu. Magistratul susţinea atunci că nu mai poate judeca în acest caz după apariţia în presă a unor materiale "neadevărate", privind presupuse interese ale sale.

Mai exact, numele său a apărut în referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a fost acuzată că ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera pe omul de afaceri Dinel Staicu.

„Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A., la data de 03.07.2013, învinuita Dascălu Adriana (…) a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica (a scris «V») şi Mustaţă Stan (a scris «M») de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă”, a relatat presa la acea vreme.

Stan Mustaţă a făcut parte şi din completul care a judecat cererea fostului manager al Clubului Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, de anulare a condamnării primite în dosarul Transferurilor. Mustaţă a declarat contestaţia în anulare ca fiind admisibilă şi a amânat judecarea cauzei pentru 23 mai.

Magistratul este şi cel care a decis eliberarea condiţionată prin control judiciar a Antonelei Costache, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti, arestată acum un an pentru corupţie.

În vara anului 2012, Stan Mustaţă ar fi fost unul dintre cei doi magistraţi cu care s-a întâlnit preşedintele Traian Băsescu la o cafea, înainte ca acesta să facă numirile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fără a preciza numele celor doi, preşedintele i-a prezentat ca fiind “judecători cu dosare impecabile”.

Stan Mustaţă este cel care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director al ANAF, şi pe interlopul Octavian Grecu, zis "Butoane", în dosarul în care sunt cercetaţi, alături de Sorin Blejnar, pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

Potrivit declaraţiei de avere, judecătorul Stan Mustaţă deţine trei terenuri intravilane, de aproape 1.200 de metri pătraţi, două în Capitală şi unul în judeţul Dâmboviţa. Magistratul mai are două case în Bucureşti şi o casă de vacanţă într-o localitate dâmboviţeană. Mustaţă mai deţine şi două autoturisme. El a obţinut venituri de peste 110.000 de lei ca judecător. Alţi 28.000 de lei au fost obţinuţi de soţia sa, profesor la şcoala numărul 3 din sectorul 1 al Capitalei.