MENIU

Profesorul Gheorghe Iancu despre anunţul lui Ponta: Un doctor nu poate renunţa la titlu

<p>Gheorghe Iancu</p>

"Un doctor nu poate renunţa la titlu. Acesta i se poate retrage", a declarat la Realitatea TV Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti şi fost Avocat al Poporului. Declaraţia lui Iancu vine după anunţul neaşteptat al premierului Victor Ponta privind renunţarea la titlul de doctor în drept.

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti şi fost Avocat al Poporului, spune că un doctor nu poate renunţa la titlu.

"Un doctor în drept sau în altă materie nu poat renunţa la titlu. Eventual i se poate retrage pentru fapte sau situaţii care au generat o astfel de măsură. Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", a fost profesor al lui Ponta.

Iancu a reamintit o parte din istoria complicată a plagiatului lui Ponta. "Au fost vreo două comisii şi a mai fost şi o plângere penală în care s-a constatat că nu a plagiat nimic şi nu s-a săvârşit o faptă penală. În privinţa comisiei de la Facltatea de Drept au fost două opinii. Una care spunea să nu se discute problema plagiatului, care este infracţiune aşa cum spuneam, şi o altă opinie, care propunea să se discute problema. Au câştigat primii. Iar din a diua grupă făcea parte şi actualul decan, care şi-a dat demisia şi care este în funcţie în acest moment, în prelungirea mandatului pe care îl avea", a spus Iancu.

"E foarte greu de discutat o renunţare şi chiar o retragere a titlului", a mai spus profesorul, care a precizat că nu a mai auzit până acum de o cerere asemănătoare cu cea a premierului.