MENIU

PROFEȚIILE lui Mircea CĂRTĂRESCU. CE SPUNEA în 2010 despre Iohannis

<p>Mircea Cărtărescu</p>

Scriitorul Mircea Cărtărescu este unul dintre cei odată numiți ”intelectualii lui Băsescu” pe care premierul Victor Ponta nu i-a avut de partea lui în această campanie electorală.

Opozant fervent al guvernului de stânga, Cărtărescu a avut, în 2010, o revelație. Într-un editorial publicat în Evenimentul zilei, acesta i-a ”prezis” lui Klaus Iohannis un viitor la Cotroceni.

Mai mult decât atât, Cărtărescu vorbea, în urmă cu patru ani, despre o ”mișcare care să-l propulseze pe primarul Sibiului în fruntea țării”, anticipând, se pare, toată euforia prezidențială care a cuprins Facebook-ul în ultima săptămână și care a contribui evident la creșterea în popularitate a candidatului Klaus Iohannis.

”Dacă mă-ntrebați pe cine doresc ca președinte al țării mele dintre ei, răspund asemenea Cetățeanului turmentat: eu nu poftesc pe nimeni. Dar, orice-am pofti noi, unul dintre ei tot trebuie să se aleagă. De fapt, să vă spun pe cine poftesc eu cu adevărat. Eu îl poftesc pe Klaus Johannis, cel care-a transformat Sibiul într-un oraș demn de Tirol sau Bavaria. Cred sincer că după regele Carol, numai un alt neamț ne mai poate scutura nițel din veșnica noastră boicotare a istoriei. Și mi-ar plăcea nespus să apară o mișcare care să-l propulseze pe primarul Sibiului în fruntea țării măcar la următoarele alegeri”, a scris Mircea Cărtărescu în 2010, potrivit libertatea.ro.