MENIU

Procurorul general: Nu multe state ar fi avut curajul să introducă patru coduri în același timp

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declară că nu există foarte multe state în Europa care să fi avut curajul să introducă în sistemul lor juridic patru coduri dintr-o dată şi să se descurce cu ele.

Procurorul general a spus, sâmbătă, la Alba Iulia, la o conferinţă pe tema noilor coduri la care participă peste 300 de magistraţi şi avocaţi, că românii pot fi mândri că au un sistem juridic la standard european, scrie Mediafax.

”Noile instituţii aduse de noile coduri reprezintă un grad de modernitate aşa cum ne indică tematica seminarului nostru. Ne arată că noi ne aflăm la un standard european, ca un stat european în clubul select al Uniunii Europene. Şi vă spun că nu fac afirmaţii gratuite, am observat chiar zilele trecute, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a fost în România a dat un interviu în care a arătat că sistemul juridic românesc e apreciat ca un model la nivel european. O luăm ca atare, această afirmaţie, că românii pot fi mândri că au un sistem juridic la nivel de standard înalt, european, dar noi ştim câte probleme sunt de finisat, şlefuit, armonizat în sistemul nostru juridic, câte texte trebuie aduse şi corectate conform exigenţelor deciziilor Curţii Constituţionale, câte probleme sunt de lămurit. Cu toate aceste probleme, să reţinem că avem un sistem juridic modern, de stat european, ceea ce reprezintă o încurajare pentru activitatea noastră viitoare”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a declarat sunt mulţi avocaţi şi magistraţi care critică noile coduri fiindcă ”este mult mai uşor să critici decât să observi părţile pozitive”.

Potrivit acestuia, România îşi doreşte să aibă coduri ideale, însă ceea ce se poate observa în Europa este că nu există foarte multe state care să fi avut curajul să introducă în sistemul lor juridic patru coduri dintr-o dată.

Mai multe articole despre:
procuror general coduri Augustin Lazăr