MENIU

Anchetă extinsă în cazul intervenției în forță a jandarmilor. Peste 30 de persoane au depus plângeri

<p>Victimele violențelor din 10 august au depus pl&acirc;ngere la Parchet</p>
<p>Victimele violențelor din 10 august au depus pl&acirc;ngere la Parchet</p>
<p>Victimele violențelor din 10 august au depus pl&acirc;ngere la Parchet</p>
<p>Victimele violențelor din 10 august au depus pl&acirc;ngere la Parchet</p>

Procurorii militari cer ajutorul străzii. Protestatarii bătuți fără motiv de jandarmi sunt așteptați luni și marți la Parchet pentru a depune plângeri. Sunt chemați și cei care au filmat abuzurile. Până acum, peste 30 de persoane au depus plângeri. Printre ele, și o fată rănită în incendiul de la Colectiv. Parchetul Militar a cerut documente referitoare la modul de organizare a misiunii, iar investigația a fost extinsă.  

Mai mulți protestatari agresați de jandarmi au ajuns luni la Parchet pentru a depune plângere, după evenimentele din 10 august.

Adina Apostol, victimă a incendiului din Colectiv, este una dintre protestatarele care au depus plângere. 

”Tocmai de asta am iesit sa protestez pentru ca si eu si cei ca mine au cel mai mult de suferit de pe urma celor de la putere. Am făcut plangere penala pentru ca am inhalat foarte multe gaze, nu stiu daca lacrimogene sau altceva. Ma ustura foarte tare gatul, mi s-au inflamat anumite parti ale grefelor recent puse, mi s-au inrosit, mi s-au invinetit”, a spus Apostol.

A depus plângere și o studentă româncă din Statele Unite, care a venit special să participe la protest.

”Pe proprietate privată, fără mandat, am fopst sechestrați, gazați. Eram acolo de 20 de minute, a fost o acțiune abuziva care n-are nicio logica, platonul respectiv, care s-a deplasat pe artera dintre Mihalache si Aviatorilor a ordonat sa iesim afara desi era haos. Am sunat la 112, dispecerul a zis sa sunam la Jandarmerie. E un mod abuziv si grosolan pentru o țară NATO, membră UE, să se comporte în acest hal”, a spus ALEXANDRA, studentă în SUA.

Un alt protestatar rănit a explicat că a fost lovit deși avea mâinile sus. 

”Am ridicat mainile, m-am intors cu mainile la ceafa, în momentul in care bariera de jandarmi a ajuns la mine, m-au lovit la cap, în mână, în umăr. Vreau să știu de ce am fost lovit, nu am prezentat un pericol”, a spus RADU FLORIN.

Procurorii militari i-au chemat, luni și marți, la audieri pe răniți și pe martorii care pot da informații despre violențele de la mitingul diasporei. Persoanele vătămate au început să facă plângeri. În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar numărul celor răniți este chiar mai mare. 

Bilanțul oficial al violențelor din 10 august, din Piața Victoriei, a fost: 425 de persoane tratate de ambulanțe la fața locului și 63 de oameni duși la spitalele Floreasca și Elias. 

33 dintre răniţii în intervenţia brutală a jandarmilor la mitingul anti-PSD de vineri au făcut plângeri penale împotriva trupelor speciale.

″În cursul zilei de sâmbătă, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018.

De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizarile depuse la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub numar unic. Pe măsura derularii cercetărilor vom informa opinia publica", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.