MENIU

Exploziv! Procurorii DNA au ajuns la mita de la KazMunaiGaz

Procurorii de la Ploiești au ajuns la șpaga de la KazMunaiGaz, conform comisarul.ro. O parte din această șpagă este la Alex Iacobescu. Fratele cumnatului lui Sebastian Ghiță. Alex Iacobescu este cel căruia i-a "împrumutat" Ghiță fabuloasa sumă de 90 de milioane de euro. Alex Iacobescu este de negăsit. A fost citat miercuri la DNA și a fost dat dispărut.

Alex Iacobescu a fost singurul om de afaceri român care l-a însoțit pe primul ministru Victor Ponta în celebra vizită din Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi China. Este vizita în urma căreia a venit Ponta cu vestea stingerii datoriei față de kazahi.

Procurorul a descoperit, spun surse pentru comisarul.ro, că la data la care a declarat Ghiță împrumutul banii nu existau. Banii nu figurează în niciun transfer bancar. Ei au început să se plimbe prin niște conturi mult mai târziu.

"Victor Ponta şi-a pus semnătura pe actul normativ prin care statul va încasa efectiv doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol în 2003. Cu perspectiva incertă că, din cei 18% cu care rămâne acţionar în companie, va scoate în următorii ani profit şi cu promisiunea unui Fond de investiţii din partea kazahilor. Nu s-a mișcat un deget de aproape 2 ani!

Memorandumul cu Rompetrol pentru stingerea litigiului şi, implicit, ştergerea datoriilor istorice ale companiei în contul unor investiţii promise, a fost semnat în februarie 2013, statul fiind reprezentat de OPSPI.

În ianaurie 2013, Victor Ponta i-a dat afacerea Rompetrol pe mână ministrului pentru Energie, Constantin Niţă. Pe 15 februarie se semna un acord cu KazMunaiGaz, iar trei zile mai târziu se suspenda procesul intentat de statul roman în 2010 pentru recuperarea datoriilor.

Pe scurt, statul a acceptat să vândă 26% din pachetul său cu 200 de milioane de dolari, luându-şi măsuri de precauţie ca restul de 18% să nu poată fi diluat de KazMunaiGaz timp de 3 ani", mai scriu jurnaliştii de la comisarul.ro.

Mai multe articole despre:
mită dosar KAZMUNAYGAS