MENIU

Privatizarea ELECTRICA. Un colos de miliarde de euro, vândut la preţul MINIM

<p>ENEL scoate distribuţia la v&acirc;nzare</p>

ELECTRICA a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, preţul final rezultat din operaţiune fiind de 11 lei pe acţiune, adică preţul minim stabilit prin prospect. Dacă ar fi construită azi de la zero întreaga reţea de care dispune gigantul de stat ELECTRICA, un investitor ar trebui să scoată din buzunar 4,5 miliarde euro. Statul vinde însă ELECTRICA la un preţ de 10 ori mai mic.

ELECTRICA Oferta prin care statul vinde către investitori privaţi 51% din acţiunile ELECTRICA a început luni, 16 iunie, şi s-a încheiat miercuri. Este cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

ELECTRICA "Au fost îndeplinite condiţiile de închidere cu succes a Ofertei. Preţul Final de Ofertă pentru Tranşa Investitorilor Instituţionali este de 11 RON/acţiune. Preţul de Ofertă pentru Tranşa Investitorilor Mici este: 11 RON/acţiune pentru maximum 1.000 de acţiuni subscrise cumulativ de fiecare investitor pentru care primesc alocare garantată; 10,45 RON/acţiune pentru acţiunile subscrise de fiecare investitor în primele 5 zile lucrătoare ale Perioadei Ofertei şi pentru care nu primesc alocare garantată; 11 RON/acţiune pentru acţiunile subscrise de fiecare investitor în ultimele trei zile lucrătoare ale Perioadei Ofertei şi pentru care nu primesc alocare garantată. Preţul Ofertei pentru Tranşa Investitorilor Mari este de 11 RON/acţiune", se arată într-un anunţ publicat vineri pe Bursă de către Raiffeisen Bank, managerul sindicatului de intermediari ai ofertei publice iniţiale a ELECTRICA.

ELECTRICA Numărul final de acţiuni oferit pentru tranşele investitorilor de retail - atât mici, cât şi mari - este de 37,209 milioane de titluri, se mai arată în anunţ.

ELECTRICA Astfel, investitorii de retail au obţinut 20,99% din volumul total de acţiuni scoase la vânzare în cadrul ofertei, de 177,188 milioane, faţă de procentajul de 15% alocat iniţial în prospect.

Intervalul de preţ stabilit în prospectul ofertei Electrica a fost de 11 - 13,5 lei/acţiune. La preţul maxim de 13,5 lei/acţiune, suma atrasă de la investitorii privaţi ar fi fost de aproximativ 2,384 miliarde lei (543,3 milioane euro), potrivit Mediafax.

Statul nu mai e acţionar majoritar la ELECTRICA. Din ce ţări vin investitorii

 

Oferta Electrica a fost subscrisă 200%, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, iar majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Polonia, Anglia şi SUA. Oferta prin care statul vinde către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica a început luni, 16 iunie, şi s-a încheiat miercuri. Compania vrea să atragă minimum 435 milioane euro.

"Obiectivul privind subscrierea a fost depăşit. 200% subscriere. Azi am cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea, ţinând cont de oferta de pe retail, creşterea procentului acordat retailului, care era de 15%. Intenţia este de a acorda retailului din România peste 20%. Sindicatul de intermediere analizează această propunere. Vorbim despre cea mai mare intenţie de listare de pe piaţa de capital din România petrecută vreodată. Este prima privatizare pe care vrem să o realizăm folosind exclusiv piaţa de capital. Mă satisface nivelul de subscriere, unul confortabil. Majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Polonia, Anglia şi SUA", a spus Nicolescu, citat de Mediafax.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, directorul general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a declarat că IPO-ul Electrica a generat un răspuns semnificativ al investitorilor, mai ales că în Europa mai erau în derulare 22 de IPO-uri, din care unele au eşuat, cum ar fi Wizz Air, care nu a primit răspuns suficient de la investitori.

"Mediul ne-a fost ostil, chiar din prima zi de listare. Tranşa de 7% pentru retail mici a avut ca suport peste 12,4 milioane acţiuni a fost suprasubscrisă, peste 42 milioane de cereri, dintre care 8,5 milioane acţiuni solicitate în tranşa garantată care era de până la 10 milioane acţiuni. Restul sunt subscrieri pe tranşa deschisă. Investitorii mari au avut o alocare de 8% din ofertă, 14,1 milioane acţiuni, care a generat o cerere de peste 120 milioane. Semnificativ. Subscrierea s-a dublat în ultima zi, asta spune mult", a afirmat Dumitraşcu.

El a spus că retailul românesc va fi suplimentat.

"Am convenit că este bine să bonusăm suplimentar pe retailul românesc. Vom vedea la ce înţelegere agreată de părţi vom ajunge. Prin alocare urmărim un al doilea obiectiv care ţine de evoluţia bună a acţiunilor pe piaţa secundară", a precizat Dumitraşcu.

Un volum de 85% din acţiunile scoase la vânzare merge către investitorii instituţionali, în timp ce investitorii mici de retail au alocate 7% din titluri, iar investitorii mari de retail 8%.

Având în vedere intenţia de a suplimenta tranşele disponibile investitorilor de retail cu 5%, investitorii instituţionali ar urma să primească 80% din acţiunile vândute în ofertă, iar investitorilor de retail le va reveni un pachet de 20% din titluri.

Astfel, tranşele destinate investitorilor de retail ar putea ajunge la un volum total de 35,437 milioane de acţiuni, faţă de 26,578 milioane de titluri alocate iniţial în prospect, în timp ce volumul disponibil investitorilor instituţionali ar urma să fie de 141,751 milioane de acţiuni, faţă de 150,610 milioane titluri în prealabil.

Investitorii mari de retail au subscris peste 120 milioane de acţiuni în cadrul ofertei Electrica prin 953 de ordine, cerere care depăşeşte de 8,4 ori volumul scos la vânzare conform prospectului pe acest segment, de 14,175 milioane de titluri. Cel mai mare ordin depăşeşte 3,5 milioane de acţiuni şi au fost introduse mai multe subscrieri pentru peste 3 milioane de tiluri, potrivit brokerilor.

Investitorii mici de retail au subscris doar 8,271 milioane de acţiuni prin ordine pentru pachetul minim garantat de până la 1.000 de titluri, mecanism limitat la 10 milioane de titluri.

Pe tranşa cu discount pentru investitorii mici de retail au fost subscrise 33,995 milioane de acţiuni prin 4.473 de ordine, în condiţiile în care volumul disponibil după deducerea titlurilor alocate ordinelor garantate de până la 1.000 de acţiuni este de 4,132 milioane de acţiuni.

Oferta cu discountul de 5% acordat investitorilor mici care au subscris în primele cinci zile ale ofertei mai mult de 1.000 de acţiuni este astfel suprasubscrisă de 8,2 ori. Pe acest segment, acţiunile vor fi distribuite pro-rata, astfel că investitorii se pot aştepta să primească de circa opt ori mai puţine acţiuni faţă de volumul subscris.

Investitorii instituţionali au subscris încă de luni acţiunile destinate lor, potrivit preşedintelui Raiffeisen Capital & Investment, Dana Mirela Ionescu, manager în cadrul ofertei Electrica.

Oferta Electrica ar trebui să atragă mai mult interes din partea investitorilor pentru Bursa de la Bucureşti şi totodată să genereze un spor semnificativ de lichiditate, facilitând tranziţia către statutul de piaţă emergentă.

De ce vinde statul gigantul ELECTRICA la un preţ atât de MIC

Dacă ar fi construită azi de la zero întreaga reţea de care dispune gigantul de stat ELECTRICA, un investitor ar trebui să scoată din buzunar 4,5 miliarde euro. Statul vinde însă ELECTRICA la un preţ de 10 ori mai mic.

ELECTRICA. Până la 4,5 miliarde de euro sunt necesare pentru a con­strui de la zero aproape 200.000 de kilometri de reţea care să treacă prin 18 ju­deţe şi care să aprindă becul pentru 3,5 milioane de consumatori, scrie Ziarul Financiar.

Statul vinde însă 51% din ELECTRICA, singura com­panie de distribuţie şi furnizare a ener­giei pe care o mai controlează la un preţ de 10 ori mai mic.

 

 

Mai multe articole despre:
Electrica