MENIU

Principesa Margareta, anunţ de la Casa Regală înainte de 1 Decembrie

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a afirmat miercuri seară că Familia Regală dorește să-și dedice și anul viitor energiile, alături de instituțiile Statului, pentru promovarea imaginii și intereselor României în întreaga lume.

În discursul rostit la Seara Regală a Corpului Diplomatic, desfășurată în Sala Tronului a Palatului Regal din București, principesa a menționat că aceasta nu va fi, însă, o sarcină ușoară deoarece "niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine", la fel cum "percepții greșite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii, nu sunt ușor de demontat".

"Așadar, îngăduiți-mi să subliniez în seara aceasta ceea ce familia mea și cu mine sperăm să realizăm în anul care vine. În plus față de îndatoririle noastre obișnuite în comunitățile țării și de acțiunile noastre caritabile, vrem să ne dedicăm energiile, alături de instituțiile Statului, pentru promovarea imaginii și intereselor României în întreaga lume. Sunt pe deplin conștientă că nu este o sarcină ușoară, că ani de bună reputație pot fi șterși într-un incident neplăcut și că niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine. Ca voi toți, știu, de asemenea, că percepții greșite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii nu sunt ușor de demontat", a spus principesa Margareta.

Ea consideră că atât realizările României de la căderea comunismului, cât și "ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi".

"Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre. Cu ocazia călătoriilor noastre, a discursurilor și a multor altor angajamente publice, dorim să aducem la lumină rădăcinile profund europene ale țării și societății noastre și contribuția noastră durabilă pe continentul european; o contribuție multi-disciplinară, multi-religioasă și multi-etnică. Această contribuție a îmbogățit continentul și s-a îmbogățit de la el, o contribuție care nu este înghețată în trecut, ci în multe privințe trăiește o renaștere astăzi, când milioane dintre cetățenii noștri își au reședința în alte țări, mulți — sper — pentru o perioadă scurtă de timp", a punctat Custodele Coroanei române.

Fără a fi "o întreprindere pur naționalistă", efortul Familiei Regale vrea să evidențieze "interconectarea Europei de Vest cu așa-numitul Orient" și sublinierea "rolului esențial al celor două mari națiuni nord-americane care fac parte din Alianța transatlantică" ca și necesitatea de a rămâne uniți, a explicat principesa Margareta.

"Nu cred că efortul Familiei Regale este o întreprindere pur naționalistă. Căci ceea ce intenționăm să facem va sublinia, sper, cât de interconectată este Europa de Vest cu așa-numitul Orient. Suntem împreună acum pentru că am fost întotdeauna împreună; doar crudele momente de răsucire ale istoriei ne-au distanțat temporar. Iar efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. Așa cum liderii politici români o fac în mod constant, trebuie și noi să subliniem rolul esențial al celor două mari națiuni nord-americane care fac parte din Alianța transatlantică și de ce trebuie să rămânem uniți. Acum, când Familia Regală începe un nou an de angajamente publice în interesul României, sperăm să ne bazăm pe sfaturile înțelepte și pe sprijinul vostru. Dar, mai presus de toate, ne bazăm pe încrederea și înțelegerea tuturor românilor", a spus principesa.

Custodele Coroanei și-a exprimat regretul pentru absența regelui Mihai de la eveniment, pe care obișnuia să-l prezideze.

"Tatăl meu, Regele Mihai, obișnuia să prezideze astfel de recepții chiar în această încăpere, dar în circumstanțe foarte diferite. Pentru România acelor vremi, condițiile erau sumbre; ne confruntam fie cu dominația nazistă și fascistă, fie cu dominația Uniunii Sovietice a lui Stalin. Îmi pare rău că Majestatea Sa Regele nu poate fi în această seară cu noi, dar știu că ar fi primul care ar evidenția faptul că România este, astăzi, într-o poziție incomparabil mai bună: țara noastră este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care face absolut imposibilă o nouă împărțire a sferelor de influență în Europa și, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar și asigură securitatea și prosperitatea noastră în viitor", a afirmat principesa Margareta.

Ea s-a angajat ca "lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite" să nu se stingă niciodată.

"De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar, în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată", a mai spus principesa Margareta.

În numele șefilor misiunilor diplomatice și a organizațiilor internaționale acreditate în România, Decanul Corpului Diplomatic, Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia, a transmis Familiei Regale călduroase urări "de bunăstare și fericire" și "respectuoase gânduri de bine", precum și "cele mai bune urări de sănătate" regelui Mihai.

Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Elena, soțul acesteia — Alexander Phillips Nixon, principesele Sofia și Maria.

La eveniment au fost prezenți ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole despre:
Casa regală Principesa Margareta