MENIU

Primul schimb de tură la centrala de la Cernobîl, capturată de ruși - Angajații au putut pleca acasă după 30 de zile

Centrala de la Cernobîl, 11 martie 2022 Foto: Profi Media

Aproape jumătate din personalul centralei dezafectate de la Cernobîl a fost schimbat după patru săptămâni. Angajații au putut pleca acasă după o lună de lucru continuu, după ce au fost luați ostatici de soldații ruși.

Rotaţia personalului de la centrala nucleară Cernobîl, în prezent dezafectată, a început duminică pentru prima oară de la debutul invaziei ruse în Ucraina, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP.

„Ucraina a informat AIEA că circa jumătate din personal a putut într-un final să meargă acasă, după ce a muncit la centrala controlată în prezent de Rusia timp de aproape patru săptămâni”, a declarat directorul general Rafael Grossi într-un comunicat difuzat în noaptea de duminică spre luni.

'Autoritatea naţională de reglementare ucraineană a confirmat că cei care au plecat au fost deja înlocuiţi cu alţi angajaţi ucraineni', a adăugat şeful AIEA, 'salutând' această rotaţie parţială.

De când trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare pe 24 februarie, cei 211 membri ai personalului tehnic şi paznici ai centralei nu au putut să plece, ceea ce înseamnă că "locuiseră efectiv acolo în ultimele trei săptămâni", potrivit AIEA.

Tura de zi nu a putut să înlocuiască până în prezent tura de noapte, au declarat, sub rezerva anonimatului pentru AFP rude ale unor angajaţi de la Cernobîl.

Înainte de rotaţia din noaptea duminică spre luni, aceeaşi echipă s-a aflat la centrală cu o zi înainte de intrarea forţelor ruse în zonă, ceea ce 'punea în pericol' - potrivit AIEA - unul dintre 'pilonii' securităţii nucleare, adică faptul că personalul nu putea lua decizii fără să se afle sub o presiune exagerată.

La 15 martie, Ucraina a informat AIEA că alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl a fost restabilită, iar personalul a reluat operaţiunile de reconectare a centralei la reţeaua de electricitate

La Cernobîl sunt încă depozitate deşeuri radioactive după catastrofa din 1986, cel mai grav accident din istoria nucleară civilă.

AIEA nu primeşte nici acum vreo transmisie de date de la distanţă de la sistemele sale de monitorizare de la Cernobîl, dar aceste date îi sunt transferate de la celelalte centrale nucleare din Ucraina.

Această agenţie cu sediul la Viena a propus să intervină la faţa locului pentru a garanta securitatea instalaţiilor nucleare în Ucraina şi spune că 'continuă consultările' în acest sens, potrivit agerpres.ro, care citează AFP.